Усаглашен велики део Споразума

05. април 2006. |

БЕОГРАД, 05. април 2006. (ФоНет) - Шеф преговарачког тима СЦГ за преговоре са ЕУ Вук Драшковић изјавио је да Европска комисија жели да преговори са ЕУ буду завршени у предвиђеном року, али да то зависи од тога шта ће се десити у наредних неколико недеља и да ли ће Хагу бити изручени преостали бегунци.

Драшковић је новинарима после преговора о закљулењу Споразума о стабилизацији и придруживању рекао да је важно да су они настављени успешно и у конструктивној атмосфери.

Директор Директората за западни Балкан у Европској комисији Рајнхард Прибе рекао је да се политика ЕУ по питању сарадње Србије са Хагом `не мења`, и да очекује да процена те сарадње крајем априла буде позитивна.

Он је подсетио да се ова рунда преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању са СЦГ одржала после разговора са главним тужиоцем Хашког суда Карлом дел Понте и да се нова процена очекује крајем априла.

Прибе је рекао да је у другој званичној рунди усаглашен већи број тема о којима се раније преговарало.

Шеф преговарачког тима Црне Горе и министар за европске интеграције Гордана Ђуровић рекла је да тимове очекује у наредном периоду доста посла и да је добар део споразума усаглашен.

Шеф преговарачког тима Србије и потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус рекао је да су неке дилеме разрешене и ако се настави овим темпом, у јулу би преговори могли да буду завршени.

Он је нагласио да је тим СЦГ прихватио рок од пет година за либерализацију трговине, али пошто се ради о неким специфичним роковима, то питање је остављено у, како је рекао, угластим заградама, до следеће рунде преговора са ЕУ.

`Ми смо близу завршетка преговора, наравно, под претпоставком да постоје политички услови за то. Пуна сарадња са Хашким судом и овај ћемо посао врло брзо да завршимо`, закључио је Лабус.