Друга званична рунда преговора о ЕУ

04. април 2006. |

БЕОГРАД, 04. април 2006. (ФоНет) - Шеф Канцеларије ВладеСрбије за придруживање Европској унији Тања Мишчевић изјавила је данас ФоНету да очекује да ће сутра,у другојзваничној рунди преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ, бити званично затворене теме које суразматране на претходним рундамапреговора.

Мишчвићје најавила да ће се сутра отворити две новетеме, које се тичу слободног кретања радне снаге и деонаслова пет и десет споразума, које се тичуинституционалних и завршних одредби Споразума.

`Овога пута ћемо проћи кроз све области, све теме којесмо отварали током преговора, од преамбуле, општихпринципа, регионалне сарадње, области финансијскесарадње, за које мислимо да ћемо их званично затворити и договорити у потпуности текст овог споразума`, рекла јеМишчевић.

Она је нагласила да тема олакшавања визног режима ни уједном моменту није била предвиђенакао садржинапреговора за закључивање Споразума о стабилизацији ипридруживању.Према њеним речима, споразум нема у својим одредбама нитиједан део који би се односио на конкретно олакшавањевизног режима.

Због тога је Европска комисија пре пар месеци покренулаиницијативу за паралелно одвијање преговора, додала јеМишчевић, односно договора који су у вези сапитањем олакшавања добијања виза.

`Прва је Македонија, па се онда појавила идеја да ми будемонаредна држава, са којом ће се ови преговори отворити и једина ствар која је унела заблуду је да су и ови преговории прва мисија која је требало да направи увод у стање уминистарству полиције, правосуђу и свим питањима везанимза ову област требало да буду у априлу`,прецизирала јеона.

Мишчевићје истакла да у овом моменту постоје позитивненајаве из Европске комисије, које су такође биле подзнаком питања као и преговори о споразуму, да ће семисија појавити у Београду крајем априла.

То није предмет ове рунде преговора из техничког и изполитичког разлога, нагласила је она.

Техничка одлука је због тога што, иако је Европскакомисија велики систем, мало је људи који се баве западнимБалканом и технички је било немогуће уредити њиховдолазак у среду, оценила је Мишчевић.

Она је додала да се ради и о политичкој одлуци, јер је и комесар за проширење ЕУ Оли Рен рекао - сачекаће се докраја априла, да би се видело да ли ће се остварити пунасарадња са Хашким трибуналом, да би и ова прича могла дасе организује у једној званичној рунди преговора.