Србија део Болоњског процеса

10. март 2006. |

БЕОГРАД, 10. март 2006. (ФоНет) - Министар просвете и спорта Слободан Вуксановић најавио је данас да ће бити смањен број факултета, чији је број од 2000. године знатно повећан.

Вуксановић је на конференцији за новинаре Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ и Фондације Конрад Аденауер посвећеној активностима министарства на путу придруживања Србије ЕУ, рекао да су га на почетку мандата сачкале 62 пријаве за оснивање факултета, да је одобрио 20. Рекао је да остале неће разматрати до 20. марта, када треба да се оснује Национални савет за високо образовање.

Вукасановић је оценио да је министарство постигло велики успех са Законом о високом образовању, јер је урађен у сарадњи са ректорима универзитета, а добио је подршку и већине посланика у парламенту Србије.

Шеф Канцеларије Владе Србије Тања Мишчевић подсетила је да је 8. марта Канцеларија напунила две године, али да је већ имала бројне, значајне и врло успешне активности.

Она је подсетила да је усвојена Стратегија Србије за приступање СЦГ Европској унији, да је Канцеларија припремила и координира преговоре о Споразуму о стабилизацији и прудруживању ЕУ, као и да редовно одржава састанке са представницима медија у циљу информисања и едукације јавности о процесу европских интеграција.

Мишчевић је најавила и да од понедељка 13. марта почиње кампања `Да ли сте знали` која има за циљ да упозна грађане са основим појмовима, подацима и вредностима процеса придруживања ЕУ.

У дневним новинама Блиц, Вечерње Новости, Данас и Политика у наредних 15 недеља биће објављивани текстови, који ће представити предности европског пута Србије, рекла је она.

На брифингу је представљена и новоименована директорка београдске канцеларије Фондације Конрад Аденауер Клаудија Нолте, иначе бивша немачка савезна министарка за омладину и породицу у влади Хелмута Кола.

Министар просвете Србије Слободан Вуксановић оценио је данас да се још не мора отварати тема статуса црногорских студената у Србији, јер верује да ће после референдума у Црној Гори државна заједница опстати.

Према његовим речима, Србија је део Болоњског процеса и Министарство просвете се труди да успостави уједначен систем студирања и признавања диплома.