Лабус: добар технички посао

24. фебруар 2006. |

БЕОГРАД, 24. фебруар 2006. (ФоНет) - Потпредседник Владе Србије и шеф преговарачког тима Мирољуб Лабус изјавио је да су две рунде техничких разговора са Европском унијом добро прошле и да постоји могућност да сав посао у преговорима о Споразуму о стабилизацији и придруживању буде завршен у јуну, уколико се испуни обавеза према Трибуналу у Хагу.

Лабус је навео да се заиста ради о преговорима са ЕУ, а не о условљавању европског партнера по систему `узми или остави`.

Преносећи детаље са преговора тима Србије са делегацијом ЕУ на брифингу који су организовале Канцеларија за придруживање ЕУ Владе републике Србије И Фондација Конрад Аденауер, он је истакао да су поднете две листе са царинским стопама за индустријске и пољопривредне производе.

`Наша понуда је таква да за индустријске производе после шест година имамо зону слободне трговине са ЕУ и да нема међусобних царина. За пољопривредне производе, после шест година, задржаћемо још један ниво заштите за 20 одсто производа, јер сматрамо да наша пољопривреда не може у том року да се прилагоди конкуренцији у ЕУ`, прецизирао је он.

Делегација ЕУ имала је два предлога, нагласио је Лабус И додао да се први односи на скраћење периода прилагођавања за годину дана, а други да прилагођавање не иде линеарно, већ `мало спорије на почетку, а брже на крају`.

Лабус је, на конференцији за новинаре Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ, објаснио да би моменат уласка у ЕУ требало да се поклопи са стварањем слободне зоне трговине.

`Цела наша филозофија је да у другој половини 2006. године потписсемо Споразум о стабилизацији и придруживање, а да се са његовом применом почне 2007. године. Примена траје шест година, значи 2012. године ми завршавамо период транзиције и бићемо спремни за чланство`, прецизирао је он.

Према Лабусовој оцени, држава би могла да буде спремна да `уђе` у нови седмогодишњи период буџета ЕУ, од 2014. до 2021. године.

`Брисел брани своје интересе у овим преговорима, ми своје, и наћи ћемо се негде на крају`, истакао је он.

Шеф Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић изразила је очекивање да ће у другој половини године у преговорима бити речи о олакшицама визног режима.

Она је рекла да је већ успостављена сарадња са Министарствима унутрашњих послова и правде, како би се урадило оно што је на страни Србије.