Наставак дијалога са ЕУ

21. фебруар 2006. |

Београд, 21. фебруар 2006. – У Београду се одржава секторски састанак представника Европске комисије (ЕК), државне заједнице Србије и Црне Горе и министарстава Владе Републике Србије, на којем се, у оквиру 10. Унапређеног сталног дијалога, разговара о напретку реформи у области унутрашњег тржишта и конкуренције, саобраћаја, енергетике, информатичког друштва, културе и медија.

Данашњи састанак је прилика да се заједнички размотре и препоруке из Европског партнерства за СЦГ, да Европска комисија и на овај начин прикупи податке за израду Годишњег извештаја о нашој земљи, као и да се додатно упознају са чињеницама важним за преговоре о закључивању Споразума о стабилизацији и придруживању.

Експерти Европске комисије и Владе Србије разматраће степен достигнутих правних, економских и институционалних реформи у сектору финансијских услуга, рачуноводствених правила, јавних набавки, као и у сектору слободе оснивања предузећа.

Посебне теме о којима ће бити речи са представницима СЦГ, у склопу заједничке надлежности државне заједнице и држава чланица, јесу право интелектуалне својине, стандардизација и акредитација.

У области политике конкуренције, представници српских министарства говориће о законодавству у области антитраста, укључујући контролу спајања предузећа и заступништво, као и о контроли државне помоћи.

Представницима Европске комисије биће представљено стање у области пружања услуга у саобраћају, затим енергетике, информационог друштва, мрежа електронских комуникација, као и сарадња у аудиовизуелној области и аудиовизуелна политика у Србији.

Разговори са Европском комисијом биће настављени у среду 22. и четвртак 23. фебруара, на другој рунди техничких преговора о закључивању Споразума о стабилизацији и придруживању.