Одржан VI форум о положају националних заједница

07. децембар 2005. |

Нови Пазар, 7. децембар 2005 - Санџачки одбор за заштиту људских права реализовао је шести форум на тему `Примена Оквирне конвенције и положај националних заједницау мултиетничким срединама`.

Претходне, веома успјешне сесије овог форума одржане у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, резултирале су доношењем низа препорука и закључака за рјешавање идентификованих проблема у овим срединама. У ситуацијама у којим нема довољно стручног потенцијала неопходно је ангажовањепровјерених стручњака са стране. Дат је читав низ корисних приједлога о методама превазилажења појединих проблема, све сциљемда се побољша свеукупно стање на овом простору. Стим приједлозима на адекватан начин благовремено ће бити упознатесвенадлежне инстанце које могу помоћи на том пољу.

Постојичитав низ проблема у овојсредини који могу имати нежељене посљедице по укупно стање («говор мржње» у медијима, инциденти на спортским сусретима, исписивање националистичких парола и графита, поједине неодмјерене изјаве политичара и слично). На такве појаве мора себлаговремено реаговати како би се избјегле нежељене компликације и могући раст тензија.

Овај значајни скуп, који Санџачки одбор организује уз подршку Шведског хелсиншког комитета, окупио је поново велики број представника јавног и политичког живота ове средине, представнике невладиних организација и медија. Ово окупљањебило јејош једна потврда искреног настојања да се о свим проблемима и специфичностима креативно и конструктивно разговара у толерантном духу, у атмосфери међусобног уважавања и повјерења, наводи се у саопштењу Санџачког одбораза заштиту људских права.