Савет ЕУ: Отварање преговора резултат реформи у СЦГ

12. децембар 2005. |

БРИСЕЛ, 12. децембар 2005. (ФоНет) - Савет министара иностраних послова Европске уније поздравио је данас отварање преговора о стабилизацији и придруживању са Србијом и Црном Гором, али је нагласио и неопходност потпуне сарадње државне заједнице са Хашким трибуналом.

У закључцима са састанка министара ЕУ се наводи да је отварање преговора са СЦГ последица спроведених реформи, али да су у наредном периоду потребни нови напори, посебно у реформисању законодавства, јачању административних капацитета, ефикасне примене Уставне повеље и потпуне сарадње са Трибуналом у Хагу.

Савет министара ЕУ је пружио своју пуну подршку специјалном изасланику УН у преговорима о будућем статусу Косова Мартију Ахтисарију.

Савет је потврдио и своју одлучност да учествује у преговорима о будућности Косова, преко свог изасланика Штефана Ленеа.

У закључку који се односи на Косово, Савет је нагласио да паралелно треба радити на примени стандарда, а посебно да привремене институције Косова морају да учине напредак у поштовању људских права, заштити мањинских заједница, стварању услова за повратак и услова за заштиту културне и црквене баштине.

Савет министара ЕУ поздравио је заједнички извештај високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност и Европске комисије о будућој улози ЕУ на Косову. Затражено да и убудуће, заједно са другим међународним факторима, прате развој ситуације у областима полиције, владавине права, економског развоја, подстичу европску перспективу Косова и информишу органе Савета како би се осигурала правовремена улога ЕУ на Косову