Успешан почетак преговора између СЦГ и ЕУ

09. новембар 2005. |

Београд, 8. новембар 2005. године - Шефови преговарачких тимова Европске уније и Србије и Црне Горе оценили су синоћ у Београду да су преговори о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању добро почели.

Директор Дирекције за западни Балкан у Европској комисији и шеф преговарачког тима ЕУ Рајнхард Прибе изразио је на конференцији за новинаре задовољство почетком преговора, нагласивши да је Европској унији било драго да види да са друге стране стола седи делегација чији су чланови веома добро припремљени.


Прибе је навео да је током преговора било речи о преамбули споразума, општим начелима, политичким питањима важним за односе СЦГ и ЕУ и прецизном дефинисању неких термина и назива из Споразума о стабилизацији и придруживању.


Наравно, с времена на време имаћемо потешкоћа у самом процесу преговора, али мислим да смо разговоре почели на један пријатељски начин и да ће њихов наставак бити конструктиван, додао је он.


Министар спољних послова Србије и Црне Горе Вук Драшковић изразио је наду да неће проћи много времена док државна заједница не постане кандидат за пуноправно чланство у ЕУ.


Драшковић је указао на то да је најважније да се обе државе чланице крећу истим путем и у истом правцу и изразио очекивање да ће преговори са ЕУ у будућности ићи мало брже.


Потпредседник Владе и шеф преговарачког тима Републике Србије Мирољуб Лабус истакао је да су преговори били сложени и тешки, али да је направљен добар почетак.


Лабус је нагласио да су отворена врата за наставак преговора, као и да је српска делегација била ефикасна и конструктивна.

Министар за економске односе са иностранством и европске интеграције и шеф преговарачког тима Црне Горе Гордана Ђуровић оценила је да су преговори вођени у конструктивној атмосфери и равноправном дијалогу са представницима ЕУ.


Ђуровић је истакла да је током разговора био присутан партнерски однос и усаглашавање између чланица државне заједнице, као и да је у потпуности поштован модел `двоструког колосека`.


Она је изразила наду да ће у следећој рунди преговора када су планиране дискусије на теме из области економије и Подгорица бити домаћин разговора.


Планирано је да следећа рунда преговора, на којој ће бити разматрана техничка питања, буде одржана 20. децембра.