У Краљеву одржан округли сто „Аграрни и рурални развој у Србији“ и отворена изложба „Примењена носталгија“

12. новембар 2013. |

Oкругли сто на тему „Аграрни и рурални развој у Србији“, у организацији Европског покрета у Србији, одржан је данас у Краљеву, као део пројекта „Европска унија – прилика или препрека?”, који је подржан од Канцеларије за европске интеграције Валде Републике Србије.

На скупу су говорили Милун Јовановић, заменик градоначелника, Ксенија Петовар, професор (у пензији) Универзитета у Београду и Бојан Живадиновић, помоћник директора Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде.

Дискусија је посвећена разматрању предности приступања Србије Европској унији у области аграрног и руралног развоја Србије са циљем да се кроз аргументовану расправу допринесе унапређењу разумевања и информисаности локалних актера и грађана о последицама европске интеграције у овој области.

Поред округлог стола, у холу свечане сале града Краљева, помоћник директора за европске интеграције Владе Републике Србије Ивана Ђурић отворила је и изложбу фотографија „Примењена носталгија’’.

„Примењена носталгија" је замишљена као серија заједничких изложби два фотографа, једног из Србије и једног из земље председавајуће ЕУ, а део је активности које Канцеларија за европске интеграције спроводи у оквиру реализације Стратегије комуникације Владе о приступању Србије Европској унији.

Фотографи из Литваније, која је председавајућа ЕУ, и Србије су последње недеље маја ове године, фотографисали места, догађаје, сцене и људе који их подсећају на њихов родни град. Основна идеја пројекта „Примењена носталгија” је да унапреди културну размену између две земље, као и да промовише европске вредности и сарадњу Србије са државама чланицама ЕУ.

До сада, ова изложба је била представљена у Београду (25. јула) и у Виљнусу (2. октобра). Грађани Краљева ће имати прилику да изложбу посете у периоду од 12. до 19. новембра 2013. године.