Потписан Оквирни споразум о спровођењу Регионалног стамбеног програма

28. октобар 2013. |

Потпредседник Владе Републике Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић, и вицeгувeрнeр Бaнкe зa рaзвoj Сaвeтa Eврoпe Миколај Довгилевиц, потписали су 25. октобра Оквирни споразум између Републике Србије и Бaнкe зa рaзвoj Сaвeтa Eврoпe (ЦЕБ) o спрoвoђeњу Рeгиoнaлнoг стaмбeнoг прoгрaмa зa трajнo рeшaвaњe стaмбeних пoтрeбa избeглицa. Србиja је првa зeмљa учeсницa у Прoгрaму у кojoj ћe Oквирни спoрaзум ступити нa снaгу.

„Сведоци смо једног од најважнијих тренутака у процесу регионалне сарадње, који након сарајевске Донаторске конференције, чини велику прекретницу у окончању избегличке драме у региону Западног Балкана. Овај споразум ће омогућити непосредно спровођење Регионалног стамбеног програма и кров над главом за 17.000 најугроженијих избегличких породица. Поносан сам на чињеницу што смо коначно у прилици да видимо конкретне резултате процеса сарадње држава региона, у чему сам и сам учествовао 2008. године“ изјавио је током церемоније потписивања потпредседник Владе Јован Кркобабић.

Он се захвалио присутним представницима међународне заједнице и бројним билатералним донаторима који су и у тешким временима успели да обезбеде средства и истакао значај подршке Европске уније, Сједињених Америчких Држава, УНХЦР-а и ОЕБС-а у процесу поновног успостављања сарадње земаља региона која је, између осталог, резултирала и Регионалним стамбеним програмом.

Миколај Довгилевиц, вицегувернер Развојне банке Савета Европе, која управља Фондом за стамбено збрињавања и пружа подршку земљама партнерима у спровођењу Регионалног пројекта стамбеног збрињавања, честитао је Републици Србији што је прва међу четири земље партнера потписала Оквирни споразум.

„У току је одабир корисника за први пројекат Србије који је одобрила Скупштина донатора, што указује на то да ћемо прве резултате на терену видети на пролеће 2014. године. Захваљујући донаторима који су приложили средства за РСП - ЕУ, САД, Немачка, Италија, Норвешка, Швајцарска, Данска, Турска и Луксембург, већ је обезбеђено 260 милиона евра. Скупштина донатора Фонда за РСП је ове године већ одобрила два захтева Србије за исплату бесповратних средстава, а трећи захтев је поднет и одобрење се очекује до краја године. Ако буде одобрен, укупан износ одобрених бесповратних средстава Србији за 2013. годину износиће 24 милиона евра“, изјавио је Довгилевиц.

Потписивању су присуствовали и представници донатора и партнерских организација - Делегације Европске Уније у РС, Амбасаде САД у Србији, УНХЦР-а, ОЕБС-а, Комесаријата за избеглице и миграције и представници институција Републике Србије.