Уручени уговори у оквиру Другог позива из ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска- Србија

26. април 2013. |

Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, у сарадњи са Заједничким техничким секретаријатом ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија и Главном дирекцијом „Управљање прекограничном сарадњом“ Министарства регионалног развоја и јавних радова Републике Бугарске, организовали су 25. априла 2013. године свечану церемонију уручивања уговора у оквиру Другог позива из ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска- Србија. Церемонију су отворили Огњен Мирић, заменик директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије и Марија Дузова, директор Главног директората за Управљање територијалном сарадњом из Министарства за регионални развој и јавне и радове Бугарске.

Након церемоније одржан је и семинар за обуку корисника Програма која се односи на имплементацију пројеката и прати упутства из приручника за имплементацију пројеката (Project Implementation Manual).

Церемонија је приређена поводом пројеката који ће се финансирати у оквиру другог позива ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија. У оквиру друге групе ће бити уручено 39 уговора чија је укупна вредност 10 288 480,49евра. Прва група пројеката је била додељена 23. јануара 2013. године у Софији. У оквиру прве групе је уручено 26 уговора за заједничке пројекте чија је укупна вредност 7 326 412,87 евра.

Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија финансира Европска унија из фонда за претприступну помоћ уз кофинансирање из националног буџета Бугарске, а у Србији уз кофинансирање самих корисника. Документ програмирања, који су заједнички усагласиле две државе кроз широко партнерство са националним, регионалним и локалним заинтересованим странама Европска комисија је одобрила 25. марта 2008. године. Од тада, била су објављена два Позива и потписан је 79 уговор укупне вредности 19, 1 милиона евра. Партнери из обе државе су допринели развоју и јачању економског развоја ове регије, заштите животне средине, образовања, културе, итд. Више на www.ipacbc-bgrs.eu