МЕИ координира и билатералну развојну помоћ Републици Србији

10. мај 2024. | Београд

МЕИ координира и билатералну развојну помоћ Републици Србији

Министарство за европске интеграције надлежно је, између осталог и за координисање међународне билатералне и мултилатералне донаторске помоћи Републици Србији. С тим у вези, Министарство сарађује са институцијама бројних донатора пре свега са Европском  комисијом,  билатерално са државама чланицама ЕУ, као и  са представницима осталих држава попут Швајцарске, Норвешке, Јапана, Кореје, Кине, Индије, Сингапура и међународних организација попут специјализованих организација Уједињених нација, које су такође развојни партнери или донатори Републици Србији. 

Сарадња Министарство за европске интеграције са свим овим донаторима се реализује у складу са развојним приоритетима наше државе, који су дефинисани одговарајућим правним актима и стратешким документима на основу којих настојимо да обезбедимо развојну и другу подршку. Та подршка се јавља у различитим видовима обука и стручног усавршавања, набавке (специјализоване) опреме, уређаја и апарата, преко финансирања извођења инфраструктурних радова, до буџетске помоћи.  

Министарство за европске интеграције је веома захвално свим донаторима на сарадњи и подршци коју је Република Србија добила у претходном периоду, било да је реч о мањим пројектима техничке помоћи попут ангажовања експерата или спровођења обука до подршке намењене спровођењу капиталних инфраструктурних пројеката. Посебно смо захвални на подршци коју је Србија добила у критичним или изазовним ситуацијама које су захтевале веома брзо ангажовање донатора попут суочавања са поплавама или спречавања ширења смртоносног вируса Ковид-19. 

Када је реч о сарадњи са НР Кином, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, сходно одлуци Владе била је овлашћена да потпише три акта приликом посете председника НР Кине Србији. 

Први је Споразум о привредно-техничкој сарадњи, којим је Влада НР Кине определила 200 милиона јуана бесповратне помоћи (око 25,8 милиона евра) за реализацију пројеката које ће бити усаглашени између обе стране у наредном периоду. 

Другим актом предвиђена је припрема студије изводљивости за пројекат „Паметно образовање и дигиталне школе”,  који по финализацији ове студије може резултирати и закључивањем споразума о пружању подршке НР Кине за опремање школа савременим технолошким уређајима. 

Трећи документ подразумева сарадњу у области развоја људских ресурса у областима као што су здравство, образовање, економија, предузетништво, трговина, животна средина, пољопривреда и омогућава учешће не само запослених у јавној управи, већ пре свега у институтима и образовним установама,  као и представника приватног сектора и пословних удружења, чланова академске заједнице и одговарајућих удружења, на билатералним и мултилатералним семинарима, радионицама и програмима обуке о трошку и у организацији НР Кине. 

Предвиђено је да се сарадња одвија сходно годишњем програму обука који ће накнадно усагласити две стране. Овај документ предвиђа и могућност доделе стипендија за похађање последипломских студија.