Европа је наша кућа

09. мај 2024. | Београд

Европа је наша кућа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију најважније очување мира, а прикључење Европској унији остаје стратешки циљ који се неће мењати у зависности од дневне политике.

„Мислимо да је Европа наша кућа и стратешка позиција која се неће мењати у складу са дневном политиком“, рекао је Вучић на прослави Дана Европе, коју је у Ботаничкој башти „Јевремовац“ организовала Делегација ЕУ у Србији.

Вучић је истакао да су земље ЕУ највећи инвеститори у Србији и да је тај новац био значајан.

Наводећи да нема сумње да је важно да Србија спроводи реформе и да је важно да ради на њима, Вучић је изразио уверење да ће нова Влада Србије уложити енергију у испуњавању задатака који ће је приближити ЕУ. 

Пријему у Ботаничкој башти присуствовали су и премијер Милош Вучевић, председница парламента Ана Брнабић, министри Горан Весић, Ивица Дачић, Тања Мишчевић, Марко Ђурић, Маја Поповић, чланови владе, посланици, као и представници дипломатског кора међу којима су и амбасадори Италије, Француске, Египта, САД као и представници институција, верских заједница и опозиције.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре изјавио је да је ЕУ отворена да пригрли нове земље и истакао да Србија треба да искористи ту прилику.
Жиофре је рекао да је ЕУ потпуно посвећена томе да се Србија придружи европском дому, где и припада.

„Рачунамо на власти Србије и грађане да заједно изградимо наш европски дом“, рекао је Жиофре у Ботаничкој башти „Јевремовац“. Он је истакао да је Европа „наша кућа у којој је демократија европског идентитета“. То је кућа просперитета за све грађане, рекао је Жиофре, који је истакао да приступање ЕУ није довело до нестајања националног идентитета земаља чланица.

„Европа је наша кућа која сарађује са својим партнерима у изазовном свету“, рекао је Жиофре и оценио да се солидарност међу земљама чланицама повећала и да је Србија томе дала допринос.

Жиофре је одао почаст украјинском народу и захвалио Србији на подршци коју је пружила Украјини. 

Извор: Фонет