Плански оквир – Реформска агенда

07. мај 2024. |

Подршка из Инструмента за реформе и развој Западног Балкана подразумева припрему Реформске агенде за период 2024-2027, односно документа који садржи: реформске мере и инвестиционе приоритете који доприносе економској и друштвеној конвергенцији; квалитативне и квантитативне „кораке“ који показују напредак у спровођењу мера; временски оквир за њихово спровођење и очекивану динамику. Корисник ће бити у обавези да достави текст Агенде Европској комисији у року од три месеца од успостављања овог Инструмента. 

Наведени кораци на основу којих ће се оцењивати напредак морају бити планирани најкасније до 31. августа 2027, док је спровођење мера могуће до краја 2028. године. Кориснику ће бити дозвољено да затражи измену одлуке ЕК којом се наводе услови за плаћање и опредељују средства када то објективни разлози оправдавају. 

•    Реформска агенда ће бити припремљена полазећи од развојне стратегије корисника и у складу са обавезама из процеса европских интеграција. У том смислу садржаће ограничен број кључних структурних реформи у складу са ЕРП-ом и препорукама Савета у оквиру економског и финансијског дијалога.    

•    Реформске мере ће бити дефинисане тако да доприносе спровођењу општих и специфичних приоритета овог Инструмента, попут реформи које доприносе успостављању одрживе и инклузивне економије, укључивању у заједничко регионално тржиште и јединствено тржиште ЕУ, стварању подстицајног пословног окружења, спровођењу зелене транзиције, развоју саобраћајне, енергетске и дигиталне инфраструктуре, развоју иновација и технолошког развоја са фокусом на зелену и дигиталну трансформацију, развоју образовања, запошљавања и радних вештина.