Инструмент за реформе и развој Западног Балкана

07. мај 2024. |

Инструмент за реформе и развој Западног Балкана нови је начин подршке Европске уније овом региону којим ће бити обезбеђена помоћ у укупном износу од шест милијарди евра, од којих је бесповратни део две  милијарде евра. Подршка из овог инструмента ће бити усаглашена са оном  коју ће регион наставити да добија кроз ИПА III и програме ЕУ.


•    Бесповратни износ помоћи од 2 милијарде евра биће умањен за износ намењен за техничко управљање овим Инструментом (у износу од 1,5%) и биће намењен спровођењу Реформских агенди које ће припремити кориснице овог Инструмента. 

•    Инструмент предвиђа кредитирање по веома повољним условима који подразумевају отплату у максималном периоду од 40 година са почетком од 10 година. 

•    Будући да ће део средстава из овог Инструмента бити обезбеђен у форми кредита односно задуживањем ЕУ на тржишту капитала, бесповратни део средстава ће бити умањен за износ који ће послужити као додатно средство осигурања ЕУ од ризика од ненаплативности кредита због веома повољних услова кредитирања (9%).

•    Од укупног износа, најмање три милијарде евра ће бити опредељено за спровођење инфраструктурних пројеката кроз WBIF што укључује и бесповратну помоћ од две милијарде евра умањену за две претходно наведене ставке. 

•    Износ за сваког корисника овог Инструмента на Западном Балкану ће бити утврђен по посебној формули која узима у обзир број становника корисника у односу на укупан број становника региона и просечан бруто домаћи производ (БДП) по глави становника региона у односу на БДП по глави становника једног корисника у односу 60% према 40%.   
Два пута годишње корисник ће упутити захтев Европској комисији за плаћање, која ће после провере испуњености услова и мера исплаћивати  средства. Биће предвиђено и предфинансирање у износу од 7%. С обзиром на карактер овог Инструмента, предвиђа се закључивање посебног споразума попут Оквирног споразума о финансијском партнерству за ИПА III, као и пратећег споразума о зајму.