Мишчевић: Србија треба да испуни правне критеријуме пре уласка у СЕПА

03. април 2024. | Београд

Мишчевић: Србија треба да испуни правне критеријуме пре уласка у СЕПА

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић рекла је данас за Дневни европски сервис агенције Бета да је потребно да Србија пре свега испуни правне критеријуме да би могла да се прикључи Јединственом подручју плаћања у еврима (СЕПА).

Према њеним речима, реч је о прописима из области платних услуга, спречавања прања новца и финансирања тероризма, пословања банака, заштите конкуренције, заштите података о личности итд.

СЕПА је иницијатива ЕУ за интеграцију плаћања ради поједностављења банкарских трансфера деноминованих у еврима.

Мишчевић је рекла да је Народна банка Србије још прошле године почела рад на припреми пренотификације  апликације а да је много раније почела са усклађивањем са правом и правилима у тој области.

„Огромна је корист од потенцијалног чланства у том програму. Наиме, када Србија постане део СЕПА, трошкови било које трансакције ће се значајно смањити (плаћање, дознаке)“, рекла је Мишчевић.

Она је подсетила на анализу конкретне користи чланства у СЕПА Светске банке која је показала да се од око 12 милијарди евра које као дознаке годишње стижу на Западни Балкан због непостојања  јединственог начина плаћања изгуби пола милијарде евра у другим начинима трансакције тог новца.

„А то је пример само једне врсте банкарских трансакција, нисмо узимали у обзир и корист за пословне субјекте“, истакла је Мишчевић.

Усклађивање Србије и осталих партнера ЕУ са Западног Балкана са финансијском регулативом ради приступања СЕПА било је на дневном реду самита о Плану раста ЕУ за регион крајем фебруара у Тирани.

Регион СЕПА данас чини 36 европских земаља укључујући оне које нису чланице ЕУ.

 

Извор: Дневни европски сервис

Фото: Бета/europeanpaymentscouncil.eu