Заједничка изјава о унапређеној регионалној сарадњи, изградњи поверења и убрзању европских интеграција коју су подржале земље учеснице Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСуЈИЕ)

27. април 2024. | Скопље

Заједничка изјава о унапређеној регионалној сарадњи, изградњи поверења и убрзању европских интеграција коју су подржале земље учеснице Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСуЈИЕ)

Окупљени данас, 27. марта 2024. године, у Скопљу, ми, министри задужени за европске послове земаља учесница у Процесу сарадње у југоисточној Европи (ПСуЈИЕ) смо уједињени.

Наше јединство је поново потврђено у оквиру главне теме „Премошћавање подела, изградња поверења” која служи не само као водећи принцип за наш данашњи састанак, већ и као камен темељац председавања Скопља ПСуЈИЕ 2023–2024. Наш фокус је чврсто усмерен на унапређење регионалне сарадње, подстицање изградње поверења и помирења, друштвено-економску конвергенцију и фундаменталне реформе, као и убрзавање европских интеграција по принципу заснованом на заслугама. Подржавамо обновљени замах у погледу проширења који нуди земљама кандидатима и потенцијалним земљама кандидатима могућност да напредују на свом путу ка приступању ЕУ.

У духу овог важног скупа у Скопљу, обавезујемо се да ћемо се бавити питањима која су од суштинског значаја за нашу заједничку будућност и општи просперитет региона југоисточне Европе. Потврђујемо огромни потенцијал који постоји у нашем региону, вођен заједничком визијом која нас уједињује. Управо су чврсти напори у испуњавању утврђених критеријума ЕУ ти који ће земље учеснице ПСуЈИЕ које нису чланице ЕУ приближити чланству у ЕУ.

Разумемо и истичемо важност неговања и јачања регионалних међуљудских веза као неопходног корака у овом процесу. Кроз ове везе, можемо ослободити неискоришћени економски потенцијал нашег региона чиме се подстиче осећај заједничког циља и визије.

Препознајемо моћ интра-регионалне повезаности при стварању личних, економских и културних веза међу нашим народима. Верујемо да ове интеракције промовишу међусобно разумевање и поштовање, што заузврат подстиче дијалог и добросуседске односе.

Посвећени смо промовисању слободног кретања људи, робе, услуга и капитала, тиме стварајући окружење погодно за мир, раст и просперитет. Наши напори ће остати у складу са вредностима и правним тековинама ЕУ, служећи на тај начин као кључни кораци ка укључивању у јединствено тржиште ЕУ. Стога отворено изражавамо своју посвећеност наставку напора у погледу актуелних важних стратешких агенди у нашем региону: Заједничко регионално тржиште за Западни Балкан усклађено са Новим планом раста за Западни Балкан и Стратегија Југоисточне Европе до 2030. која има за циљ постизање одрживог развоја.Земље учеснице ПСуЈИЕ које су чланице ЕУ нуде чврсту подршку земљама учесницама ПСуЈИЕ које нису чланице ЕУ на њиховом путу ка пуноправном чланству у ЕУ заснованом на заслугама. Ми, земље учесници ПСуЈИЕ, уједињене смо у подршци директним користима за све партнере у региону кроз постепену интеграцију, чиме се омогућавају ближе везе са јединственим тржиштем ЕУ већ током процеса проширења ЕУ. Такође1  

потврђујемо нашу спремност да поделимо релевантно знање, искуство и стручност земаља учесница ПСуЈИЕ у вези са унапређењем процеса приступања ЕУ.

Наша одлучност и посвећеност обухватају и заједничко спровођење Циљева одрживог развоја у складу са Стратегијом ЈИЕ до 2030. године. Ова посвећеност служи као сведочанство наше преданости будућности у којој се подржавају и јачају наше заједничке вредности у смислу демократије, владавине права, људских права, мира и просперитета. Разумемо да остваривање ових циљева захтева колективни напор, упорност и посвећеност принципима, стандардима и вредностима које отелотворује ЕУ.

Земље учеснице ПСуЈИЕ ће наставити да се баве политичким ангажманима и пројектима који подржавају унапређење Стратегије ЈИЕ до 2030. кроз формате регионалне сарадње као што је ПСуЈИЕ, чиме ће додатно допринети мирном, просперитетном и одрживом развоју наших друштава. Стварање услова за интеграцију и живот младих људи у региону ЈИЕ мора постати наша стална карактеристика и обавеза, јер егзодус младих људи осиромашује регион и отежава напредак.

Агресија Русије на Украјину и даље представља озбиљну претњу европској безбедности и међународном миру. То је очигледно кршење међународног права, укључујући и Повељу УН. Поново истичемо нашу снажну подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународно признатих граница и нашу посвећеност да подржимо Украјину колико год буде потребно. Изражавамо нашу солидарност са Кишињевом док се суочава са сложеним изазовима насталим као последица агресије Русије на Украјину.

Обећавамо да ћемо заједно радити на превазилажењу изазова, искоришћавању прилика и остварењу наше заједничке визије. Нека ова заједничка изјава послужи као сведочанство наше посвећености, водич за наше акције, како бисмо могли да градимо будућност у којој наш регион стоји као стуб уједињене, снажне и просперитетне Европе.2