Гачевић: Укупна вредност пројекта Правна подршка преговорима 5,4 милиона евра

26. март 2024. | Београд

Гачевић: Укупна вредност пројекта Правна подршка преговорима 5,4 милиона евра

Вршилац дужности помоћника министра у Mинистарству за европске интеграције Мирослав Гачевић рекао је данас да је пројекат Правна подршка преговорима (ПЛАЦ III) трајао пет година и да је његова укупна вредност износила 5,4 милиона евра.

Пројекат Правна подршка преговорима (ПЛАЦ III) који у Србији финансира Европска унија, а којим управља Делегација ЕУ у Србији пружа правну помоћ Влади Србије у процесу усклађивања српског законодавства с правним тековинама Уније кроз измене постојећих и израду нових прописа.

„У априлу се завршава трећи по реду ПЛАЦ пројекат чија је суштина континуирана правна подршка коју Србија добија у процесу приступања ЕУ и битно је напоменути да сарадња са ПЛАЦ-ом траје пуних 11 година, заправо од самог почетка отварања преговарачког процеса", рекао је Гачевић на завршној конференцији пројекта Правна подршка преговорима (ПЛАЦ III).

Навео је да је последњи ПЛАЦ III пројекат трајао пет година чија је укупна вредност износила 5,4 милиона евра.

„Циљ техничке подршке пружане кроз пројекат је допринос унапређењу процеса усклађивања законодавног оквира Србије са правним тековинама ЕУ и ефективне примене усклађених прописа. Истовремено циљ је и даље јачање капацитета институционалне структуре ради успешног вођења приступних преговора", рекао је он.

Активности на пројекту су, према његовим речима, планиране у складу са приоритетима и обавезама из процеса преговора, посебно узимајући у обзир мерила чије испуњавање утиче на ток преговора у појединачним погледима.

„Оно што важно истаћи као корисну ствар овог пројекта, то је флексибилност која се огледала у томе да се активности током спровођења увек прилагођавају актуелним потребама у процесу приступања", истакао је он.

Како је рекао током пет година у оквиру пројекта припремљено укупно 666 документа који се односе на усклађивање 292 прописа ЕУ, а поред тога је одржано укупно 94 догађаја, међу којима су разне радионице и тренинзи, као и две студијске посете.

„Константан развој законодавства ЕУ, као и нове иницијативе у процесу европских интеграција, чине да је оваква врста подршке од изузетног значаја за процес приступања Србије и ЕУ у целини, као и за свакодневни рад администрације на испуњавању обавеза из тог процеса", рекао је он.

Закључио је да је оно што је предност овог пројекта то што је добијена правна подршка заиста конкретна у виду подршке припреме закона, подзаконских аката, израде акционих планова, стратегија, писање преговарачких позиција и анализа стања у одређеним областима.

Шефица Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева навела је да је усаглашавање законодавства Србије са ЕУ веома комплексан задатак, али да је веома значајан јер, према њеним речима, поставља темеље Србије као будуће земље чланице ЕУ.

„Пројекат је довео експерте из 20 земаља укључујући и земље које нису чланице ЕУ чиме је подељено знање и искуство различитих субјеката", рекла је она.

Халачева је поздравила посвећеност српске Владе овом пројекту и додала је да је значајно даље ојачавање механизама сарадње између различитих институција државе, али и унапређење капацитета администрације и обезбеђивање примене законских и подзаконских аката у складу са приступним преговорима.

На конференцији су поред Халачеве и Гачевића говорили и вођа тима пројекта ПЛАЦ III Андреј Енгелман, као и кључни правни експерт пројекта Зоран Сретић.

Пројектом ПЛАЦ III обухваћено је 14 преговарачких поглавља, а поред тога обрађени су и хоризонтална питања испуњавања политичких критеријума током процеса приступања ЕУ, као што су модели извештавања за преговарачка поглавља 23 и 24, као и основне слободе.

У периоду од децембра 2022. до 2024. године уз подршку поменутог пројекта израђени су нацрти 198 правних аката и стратешких докумената који ће дати основу за пуну хармонизацију националног законодавства са правним тековинама ЕУ у различитим областима.

Извор: Танјуг