Мишчевић: Локална самоуправа треба сама да ради на свом развоју

24. мај 2023. | Београд

Мишчевић: Локална самоуправа треба сама да ради на свом развоју

Место где се у највећој мери примењују стандарди Европске уније нису престоница и влада, већ локална самоуправа, изјавила је данас министарка за европске интеграције Тања Мишчевић на брифингу за новинаре који прате реформу јавне управе. Брифинг је одржан у Министарству за европске интеграције, у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе.

„Важно је да се локална самоуправа 'натера' да сама изради и спроведе план локалног развоја, а не да им то ради неко са стране", рекла је Мишчевић. Како каже, наши административни капацитети су у сталној реформи и није довољно само имати неко тело, већ је неопходно да оно има капацитет да спроведе реформе.

„Спуштањем одговорности на ниже структуре јавне управе, ствара се осећање свакога од запослених у њој да је део државе", навела је Мишчевић.

Вршилац дужности помоћнице министра Сектора за европске интеграције Министарства државне управе и локалне самоуправе, Мила Станковић, рекла је да се у протеклом периоду посебна пажња посвећивала одговорности и побољшању квалитета пружања услуга.

„Запослени у јавној управи се обучавају за такозване меке, односно људске вештине. Они морају да изађу из зоне комфора и промене свој начин размишљања. Креативно и тимско размишљање је циљ коме тежимо", навела је Станковић. Према њеним речима, све ово је предуслов за побољшање квалитета живота грађана.

Извор: Танјуг