Мишчевић и Путрих: Регионална партнерства важна за процес приступања ЕУ

27. март 2023. | Београд

Мишчевић и Путрих: Регионална партнерства важна за процес приступања ЕУ

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и министарка за савезне и европске послове Савезне немачке покрајине Хесен Луција Путрих разговарале су данас у Београду о унутрашњим реформама Србије, њених институција и читавог друштва, које се спроводе у процесу приступања ЕУ.

Како се наводи у саопштењу Министарства, две министарке су разговарале и о кључним изазовима на европском путу, али и о могућностима за даљи развој сарадње Србије и Немачке. 

Мишчевић је представила приоритетне реформске области као што су енергетика, инфраструктура, пољопривреда и уз њих комплементарне секторе животне средине и климатских промена и истакла да су то они сектори у којима постоји простор за дубљу сарадњу и са Хесеном, као економски веома развијеном немачком покрајином. 

Она је указала и на активности које Србија спроводи у јачању владавине права, пре свега у независности правосуђа, као и у борби против корупције и слободе медија, јер су то, како је рекла, елементи који значајно доприносе и правној сигурности инвестиција у нашу економију.

Мишчевић је изразила уверење да ће и те реформе допринети да се тренд раста директних страних инвестиција и из Немачке, а посебно Хесена, настави и у овој години.
Луција Путрих истакла је да су партнерства између региона добар начин за јачање и самог процеса приступања ЕУ, да су то комплементарни процеси који кроз ту врсту умрежавања продубљују односе између народа и држава у Европи. 

Посебно је било речи о развојној помоћи коју Србија добија од ЕУ, али и од Немачке као највећег билатералног донатора, који је до сада уложио око две милијарде евра у многобројне развојне пројекте али и у пренос знања српској администрацији и привреди како да те пројекте ефикасније спроводимо.    

Саговорнице су разменила мишљења и томе на који начин Влада Србије стратешки комуницира процес приступања ЕУ и сагласиле се да је најважније да грађани разумеју да реформе нису само услов за чланство већ пре свега услов за њихов бољи живот и пре самог ступања у чланство. 

Извор: Танјуг