Јоксимовић и Кошар: Владавина права и Зелени договор у фокусу

26. новембар 2021. | Београд

Јоксимовић и Кошар: Владавина права и Зелени договор у фокусу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са новоименованим амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром, са којим је разговарала о приступању наше земље ЕУ, као и о билатералним односима и ситуацији на Западном Балкану у контексту европских интеграција.

Министар Јоксимовић је, пожелевши успешан мандат новом амбасадору, истакла значај пријатељства и стратешке сарадње, коју Србија и Француска значајно унапређују на темељима партнерског политичког дијалога двеју земаља и добрих економских односа.

„За Србију је веома важно да даље развијамо наше билатералне политичке и привредне везе, како бисмо и тиме допринели својој бржој интеграцији у Европску унију, у њен правни систем и у заједничко европско тржиште“, рекла је министар, наведено је у саопштењу.

Посебно је саговорнику указала на најзначајније реформе које Србија убрзано спроводи како би поступила по свим препорукама из Извештаја Европске комисије за 2021.

„Процедура измене Устава одвија се у предвиђеним роковима, као и остале реформске активности из кластера 1- Основе. Уверена сам да заједно са оценом ЕК о нашој спремности за отварање два кластера, то може да пружи додатно уверавање државама чланицама да дају сагласност да до краја ове године до отварања кластера заиста и дође“, нагласила је Јоксимовић.

Нагласила је и да Влада одговорно и темељно реализује све приоритете своје политике који воде ка бржем приступању Србије Европској унији.

Министар је рекла и да би подршка нашој земљи, да се отварањем кластера начини и тај нови формални корак у преговорима, била додатни подстрек Западном Балкану да унапређује своје унутрашње односе и економске везе и тиме допринесе својој европској будућности.

Амбасадор Кошар је изјавио да је за његову земљу Србија веома значајан политички и економски партнер и нагласио да ће Француска наставити да подржава европску интеграцију наше земље.

„Спремни смо да наставимо са експертском и сваком другом врстом подршке у реформским активностима Владе Србије, посебно у онима које су кључне за даљи укупни напредак ваше земље и за њено приступање ЕУ“, рекао је Кошар, наведено је у саопштењу.

Извор: Танјуг