Ј. Јоксимовић: Србија има додатне аргументе за скептичне чланице

16. новембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија има додатне аргументе за скептичне чланице

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија за државе чланице које су биле опрезније и скептичне према давању сагласности за отварање поглавља има додатне аргументе који могу да потврде да је напредак који чини заиста евидентан.

„Заслужујемо оба кластера. Радимо са свим чланицама да предочимо шта чинимо, чиме би их додатно уверили да је заиста напредак евидентан“, рекла је Јоксимовић на представљању Извештаја Европске комисије о напретку Србије за 2021.

Јоксимовић је додала да сматра да је право држава чланица да процене резултате.

„Очекујемо отварање бар једног, а радимо и надамо се у интересу грађана Србије да то буду два кластера“, рекла је министар и додала да ће Србија у контексту билатералних односа моћи да процени и види ко реално сагледава оно што је урађено.

Нагласила је да жели да каже да се у извештајима мери шта се урадило од претходног извештаја који је нотирао напредак у односу на претходни извештај, што значи да није реч о кумулативном напретку.

У том смислу, како каже, све оцене које су нотирале напредак у бројним областима, констатују да је у односу на претходни извештај учињен одређени напредак – „да ли мањи, већ, ограничен, добар, известан ...“

Нагласила је да је „важно да се зна да се нигде није стајало, да ниједна важна област није остала без напретка – свугде је констатован већи или мањи напредак, и у политичким и економским критеријумима,  што даје позитивну димензију извештаја“, казала је.

Министар је додала да је, што се тиче одређених кластера и поглавља у кластеру, споменуто да у Кластеру 2 који се односи на унутрашње тржиште није било напретка у Поглављу 28, а то је Заштита потрошача и јавног здравља.

„У међувремену, пре две недеље, усвојили смо Преговарачку позицију за Поглавље 28 у оквиру Кластера 2, већ смо значајано унапредили доста сугестија везаних за то поглавље, али наше опредељење је да сада не затрпавамо ЕК и државе чланице додатним преговарачким позицијама док не добијемо све неопходне сагласности везане за кластере 3 и 4 за које је ЕК препоручила отварање“, рекла је она на онлајн скупу у организацији Скупштине градова и општина и делегације ЕУ у Србији.

Подсетила је да у Кластеру 3 има осам преговарачких позиција - Компетитивност и инклузивни раст, у кластеру 4 Зелена агенда и одржива повезаност четири преговарачка поглавља.

„Радимо паралелно и у складу са извештајем о напретку и у свим другим областима и преговарачким позицијама и почели смо већ да поступамо по препорукама из извештаја“, рекла је она.

Додала је да је чињеница да, око уставних амандмана, који су поменути као главна и водећа димензија важног сегмента реформе правосуђа у области владавине права, већ имамо и заказан датум референдума за 16. јануар, када ћемо заокружити и финализовати цео тај транспарентан, дуготрајан и захтеван процес реформе Устава у делу који се односи на начин избора носилаца правосудних функција.

„Чињеница да смо и тај део активности дефинисали датумом референдума јасно говори да смо поступили по препорукама из извештаја, што ће бити додатни аргумент за државе чланице које су биле опрезније и скептичније према давању сагласности за отварање кластера“, рекла је она.

Јоксимовић је рекла да ће све то значајно указати на јасан временски оквир, опредељење и политичку вољу да се ова најважнија реформа у области реформе владавине права спроведе.

Министар је навела да до краја године и председавања Словеније ЕУ очекује међувладину конференцију на којој ће бити и политичка међувладина конференција на којој ће се можда причати о проширењу, учинити наредни корак на отварању кластера.

Извор: Танјуг