Ј. Јоксимовић и Реинтјес: Холандија за строг, али фер процес европских интеграција

09. новембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Реинтјес: Холандија за строг, али фер процес европских интеграција

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је данас амбасадора Холандије Јоста Реинтјеса, са којим је разговарала о европској интеграцији Србије, као и о билатералним односима двеју земаља.

Јоксимовић је посебно информисала саговорника о активностима које државне институције предузимају како би наставиле важне реформске процесе који су нотирани и у Извештају Европске комисије за Србију за 2021. годину, саопштило је ресорно министарство.

„Чињеница да је Европска комисија јасно навела да је Србија испунила сва мерила за отварање два кластера представља подстрек да наставимо са свим активностима које воде напретку друштва и бољем животу грађана“, рекла је министар и посебно истакла процес уставне реформе, као кључне, која ће резултирати већом независношћу и ефикасношћу судства.

Изразила је очекивање да ће и Холандија, као наш важан европски партнер, након што анализира све што је до сада постигнуто у преговарачком процесу Србије, подржати отварање кластера.

„Тиме ћете послати поруку и нама, али и региону Западног Балкана да се добри резултати уважавају и да је политика проширења ЕУ почива на начелу веродостојности, онако као је то новом методологијом и предвиђено“, нагласила је Јоксимовић.

Амбасадор Реинтјес изјавио је да његова земља подржава европски пут Србије заснован на објективним критеријумима за напредак, те да ће заједно за другим државама чланицама ЕУ сагледати све препоруке Европске комисије које се односе на наставак преговора о чланству у ЕУ.

Посебно је указао да Холандија са пажњом прати реформе у области владавине права, које су темељ целокупног напретка једног друштва, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг