У Србију стигло 200.000 доза Модерне, донација Пољске

03. новембар 2021. | Београд

У Србију стигло 200.000 доза Модерне, донација Пољске

У Србију је вечерас стигло 200.000 доза вакцине Модерна које је нашој земљи донирала Пољска. Ово је први пут да је у Србију стигла Модернина вакцина.

Вакцине су испоручене на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, а дочекали су их министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, потпредседник Скупштине Србије Владимир Орлић, заменик министра спољних послова Пољске Шимон Шинковски вел Сенк и потпредседница пољског парламента Малгожата Госјевска.

Са доласком Модернине вакцине у Србији ће грађанима бити доступно пет вакцина.

Вредност донације је четири милиона евра.

Искрено пријатељство је оно што краси два народа, а данашњи догађај то и потврђује, рекла је приликом дочека министар Јоксимовић.

„Ово је билатерална донација, драго ми је да је вакцина стигла преко донације из Пољске и да ће омогућити нашим грађанима да се вакцинишу“, поручила је Јоксимовић.

Каже да су је почетком године, када је Србија међу првима у Европи набавила вакцину, министри из ЕУ звали да честитају на успеху у борби против пандемије.

„А онда дођемо у ситуацију да данас морам да им кажем да смо испод европског просека када је реч о броју вакцинисаних и то јесте одговорност сваког грађанина Србије“, истакла је министар.

Додала је да од срца захваљује гостима из Пољске и нагласила да та земља увек може да рачуна на солидарност из Србије.

Подршка и солидарност су најбитнији у борби против пандемије, а у Пољској реч солидарност има посебно значење када се ради о Србији и српском народу, пре свега због заједничке историје две нације, казао је заменик министра спољних послова Пољске Шимон Шинковски вел Сенк.

„Ова донација је реалан резултат пољско-српске сарадње, али и резултат борбе у сузбијању вируса корона. Помоћ коју Пољска пружа значајна је за пријатељство два народа, а заједничка сарадња наших држава ће се наставити и у будућности“, истакао је Шинковски вел Сенк.

Потпредседница пољског парламента је подсетила да је приликом последње посете Србији обећала да ће отворити групу српско-пољског пријатељства и додала да је то и учинила.

„Морам да кажем да као што Пољска показује солидарност када је реч о борби против вируса, исто тако пружамо Србији подршку и на њеном путу ка европским интеграцијама. Верујем да заједно можемо много да допринесемо Европи“, поручила је Госјевска.

Орлић је истакао значај донације јер се, како каже, ради о великом и важном броју доза за српски народ. Каже да је најбитнија порука која се шаље, а то је порука пријатељства и солидарности.

„Било је прилика и да наша држава помогне како у Европи тако и на другим континентима када је реч о вакцинама. Разумемо да је ово најбољи начин да заједничким снагама заштитимо и своје људе али и све људе на свету, најбољи начин да сачувате здравље и што боље се изборите са пандемијом глобално“, рекао је Орлић.

Контингент од 200.000 доза ће спасити много живота у Србији, изјавио је на Торлаку Ђерлек и додао да су солидарност и једнакост принципи по којима корона може да се победи.

„Иако је дато преко седам милијарди доза у свету и око 40 одсто популације глобално вакцинисано, морамо и даље инсистирати на солидарности посебно због земаља у Африци јер док свима у свету не буде добро неће никоме бити добро. Вакцинацију морамо глобално повећати на 60 - 70 одсто да бисмо се вратили нормалном животу“, казао је Ђерлек.

Извор: Танјуг