Нове пореске олакшице

15. децембар 2004. |

БЕОГРАД, 14. децембра 2004. - Скупштина Србије усвојила је пакет економских закона којим се уводи низ пореских олакшица, због смањења јавних расхода.

Између осталог, укинут је порез од 14 одсто за новозапослене раднике у периоду од годину дана, као и порез који оптерећује трговину хартијама од вредности.

Изменама Закона о порезима на имовину одређено је да порески обвезници могу да пријаве имовину до 31. јанура 2005. године И повећана је пореска стопа са два на три осто за обвезника чија је имовина вреднија од 30 милиона динара.

Прописане су и строже казне за неплаћање пореза на имовину, које ће бити око 20 пута веће од износа пореског задужења. Смањен је И порез на пренос земљишта, аутомобила и летелица са пет на 2,5 одсто, а гориво за пољопривреднике, грађевинске машине и транспортне бродове одлобођено је акциза.

Од 1. јануара уводи се обавеза свих који се баве трговином и прометом алкохолних пића да се упишу у регистар. Законом о фискалним касама предвиђена је обавеза регистровања промета преко фискалних каса.

Законом о измиривању обавеза Србије према Народној банци Србије (НБС) решава се питање јавног дуга од 19,7 милијарди динара, од којих је 17 милијарди задужење Владе Србије за 2001. и 2002. годину, а остатак је дуг Електропивреде Србије и Републичке дирекције за робне резерве.

Законом о порезу на премије неживотних осигурања опорезују се премије осигурања стопом од пет одсто, док се осигурање дугорочних стамбених кредита и осигурање од повреда на раду ослобођа плаћања пореза.

Усвојене су и допуне Закона о агенцији за приватизацију, који се тиме усклађује са Законом о стечају и омогућује Агенцији да води И контролише процес приватизације