Ј. Јоксимовић: Поруке залог за јачање сарадње Србије и Немачке

14. септембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Поруке залог за јачање сарадње Србије и Немачке

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је веома важно што се билатералном посетом немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији и њеним изјавама потврђује избалансирана и коректна политика Немачке према европским интеграцијама Србије.

Јоксимовић је у писаној изјави навела да је посета Меркел изузетно важна, будући да долази непосредно уочи важних избора у Немачкој и најављеног повлачења канцеларке.

Она је указала да се овакве посете одлазећег канцелара пажљиво бирају због политичких и симболичких порука које шаљу.

„Не само да овим Меркел показује да је немачкој спољној политици Западни Балкан био важан део њене европске политике, већ и да наследнику оставља висок ниво континуираних интереса и предузетих иницијатива према нашем региону и Србији, независно из које странке тај наследник буде изабран из будуће, несумњиво коалиционе владе“, навела је Јоксимовић.

Министар је навела да додатно, избор и аранжман посете говори и о њеном личном поштовању према Србији, али и према одговорној регионалној политици чији је иницијатор и поуздани партнер у спровођењу председник Александар Вучић, који има и лично доследно уважавајући однос према Меркел.

„То се посебно могло осетити у наглашавању важности Берлинског процеса, који је 2014. године иницирала канцеларка, а председник и Влада Србије активно и у доброј вери спроводили уназад неколико година. То је донело и конкретне резултате, којима ће једна од најзначајнијих потврда успеха бити и најављени велики инфраструктурни регионални пројекти“, оценила је Јоксимовић.

Навела је и да је значајна констатација канцеларке да се битни помаци виде у владавини права и економији, као и најава уважавања свега до сада постигнутог у реформским процесима, али и очекивања да улажемо додатне напоре у истом правцу.

Јоксимовић је подсетила да је Србија показала спремност за примену нове кластерске методологије и достигла мерила за отварање читава два кластера, уз несумњиво појачану политичку спремност и додатни рад на критеријумима из области владавине права и уставних реформи у делу који се односи на правосуђе.

„Циљ нове методологије је убрзање процеса за оне који спроводе реформе, па очекујем да наш рад и напредак буду признати и да добром динамиком отварамо кластере за које смо спремни. Веродостојна и поуздана примена нових критеријума и испоручивање резултата мора да буде 'модус операнди' и ЕУ и нас као приступајуће земље“, навела је Јоксимовић.

Према њеним речима, од посебног је значаја и најављено чвршће партнерство Србије и Немачке у борби против климатских промена, што јасно говори колико су Србија, односно председник Вучић и влада уважени као одговоран партнер у остваривању циљева нове водеће политике ЕУ, која се односи на зелену агенду и на климатске трансформације.

„Овакво партнерство у борби против климатских промена није дошло ниоткуда и тек тако. Активно већ дуго радимо на јачању и промоцији политике постизања климатски неутралног европског континента, уз припремање на све последице али и прилике које и наша земља и њени грађани имају у том процесу. Немачка је све то у овом случају очигледно и сагледала и уважила“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг