Ј. Јоксимовић и Кофод: Владавина права најважнији критеријум за напредак

31. август 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Кофод: Владавина права најважнији критеријум за напредак

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са министром спољних послова Данске Јепеом Кофодом о приступању Србије Европској унији, као и о билатералним односима и ситуацији у региону у контексту реализације политике проширења Уније.

Јоксимовић је навела да се спровођењем политике проширења ЕУ заокружује пројекат интегрисања Европе, наглашавајући да је Србија спремно прихватила нову методологију по којој се та политика сада остварује.

„Влада Србије одговорно и спремно спроводи озбиљне реформе у складу са ревидираним начином преговарања, прихватајући и тиме проистекле нове обавезе. Доказ те наше спремности јесте чињеница да смо достигли сва мерила која је пред нас поставила Европска комисија како бисмо отворили два кластера, Кластер 3 - Инклузивни раст и конкурентност и Кластер 4 - Зелена агенда дигитализација и одржива повезаност који обухватају укупно 12 поглавља“, рекла је министар.

Јоксимовић је навела да институције Србије убрзано раде на напретку у области владавине права.

Посебно је информисала саговорника о актуелној уставној реформи с циљем јачања независности правосуђа, о спровођењу медијске стратегије, о међустраначком дијалогу о изборним условима, као и о другим елементима спровођења Акционог плана за поглавље 23.

Министар је изразила очекивање да ће државе чланице ЕУ уважити све оно што Србија и додатно постигне до краја године и да ћемо бити у прилици да на наредној међувладиној конференцији отворимо бар један кластер.

„На тај начин регион би добио позитиван сигнал да је политика проширења ЕУ кредибилна и у интересу свих и у ЕУ и на Западном Балкану“, изјавила је Јоксимовић.

Министар Кофод нагласио је да Данска подржава европски пут Србије, те да нарочито прати реформе у области владавине права и демократизације друштва, као и значајан економски напредак наше земље и начин на који се успешно носи са последицама пандемије ковид-19.

Данска, како је додао, високо цени спремност Србије да прихвати ревидирану методологију политике проширења ЕУ, и темељно ће сагледати све што је постигнуто у процесу приступања ЕУ, уочи одржавања нове међувладине конференције, до краја године.

Извор: Танјуг