Информације Актуелности

Вархеји: Србија ће отворити два кластера ове године

15. јул 2021. | Београд

Вархеји: Србија ће отворити два кластера ове године

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархеји поручио је данас да политика проширења ЕУ остаје у центру активности Комисије, што за Србију значи, како је навео, отварање два кластера већ током ове године.

Вархеји је у поруци прочитаној на конференцији о резултатима и могућностима ИПА фондова у Србији, под називом „Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству“, коју организује Министарство за европске интеграције, навео да Србија игра кључну улогу у региону и Европи.

Према његовим речима, за ЕУ Западни Балкан је један од највећих приоритета, што је јасно показано током пандемије вируса корона, када је Унија обезбедила пакет помоћи од 3,3 милијарде евра за регион.

Вархеји је најавио да ће ЕУ пружати подршку и за дугорочни опоравак и у том смислу подсетио да је израђен Економски инвестициони план за Западни Балкан у вредности од 30 милијарди евра.

„Тај план показује како заједно можемо трансформисати регион и обезбедити да он изађе јачи из ове кризе“, поручио је Вархеји и додао да ће Србија бити главни корисник тог плана са великим пројектима у области повезивања.

Како је навео, то долази као додатна подршка на готово пет милијарди евра бесповратне помоћи коју је Србија примила током протеклих двадесет година.

„Нови замајац, који је дефинисан ревидираним оквиром политике проширења и Економским и инвестиционим планом, отвара значајне прилике за Србију. Треба да искористите те прилике, при чему можете рачунати на то да ће вам Комисија пружати подршку у овом процесу“, казао је Вархеји.

Конференцију „Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству“ организује Министарство за европске интеграције, а у уводном делу обратио се онлајн и председник Србије Александар Вучић.

Извор: Танјуг