Ј. Јоксимовић: У наредном периоду биће спремна још два кластера

14. мај 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: У наредном периоду биће спремна још два кластера

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најавила је вечерас да ће у наредном периоду бити спремна још два кластера, односно целина поглавља преговора са ЕУ.

Министар је, гостујући у емисији „Одмотавање“ на телевизији Вести, приметила да је Србија једина земља која је потпуно реструктурирала своје преговарачке структуре према новој методологији за приступање Европској унији, која подразумева да су свих 35 преговарачких поглавља груписана у шест кластера, који се отварају одједном.

Она је истакла да се захтевало додатно политичко вођење, посебно у области владавине права, где су се у процес активно укључили и председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

„Ми смо активно приступили томе и све дефинисали онако како нова методологија налаже и мислим да ћемо бити спремни за кластер три и четири у наредном периоду“, рекла је Јоксимовић.

Она је најавила да би пред крај португалског председавања ЕУ, односно до краја јуна, требало да се одржи Висока политичка међувладина конференција.

Министар је појаснила да се по старој методологији та конференција сазивала само ако се отвара поглавље, а да је по новој њен циљ стратешко вођење дијалога.

Ако буде оцене да је било напретка може да се донесе одлука и о отварању кластера, истакла је Јоксимовић.

Она је изразила уверење да до краја године можемо да отворимо један или два кластера.

О поглављу 35 које се тиче односа са Приштином, а сада се налази у кластеру један, министар је рекла да је оно од почетка било један од додатних политичких услова који прате и мере имплементацију Бриселског споразума.

Како је навела, у нашем преговарачком оквиру јасно пише да морамо да постигнемо свеобухватни споразум о нормализацији односа и да треба доћи до тога, што је ствар процеса и обавеза.

„Нама је лако мерити пулс, ми се држимо свега што смо у доброј вери у циљу регионалне сарадње потписали, и поштујемо обавезе које су предузете“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да се то очекује и од других, којима се не може праштати јер су „мањи“.

„Ако имате земљу која се издваја по величини, то ни на који начин не сме да амнестира од одговорности и обавезе све друге да исто тако раде у доброј вери за економску сарадњу и дипломатију“, поручила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Извор: Танјуг