Ј. Јоксимовић: ЕУ ће бити додатно ревитализована чланством Србије

13. мај 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ ће бити додатно ревитализована чланством Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да је пред Србијом још доста тога да уради на путу евроинтеграција, али да посао очекује и ЕУ када је у питању заштита европских вредности и заједничка ревитализовна Европа као целина.    

„Верујем да ће за неколико година Европа бити додатно ревитализована чланством Србије у ЕУ јер Србија жели да буде одржива, паметна, зелена и развијена држава у исто тако одрживој, паметној, развијеној, зеленој ЕУ", рекла је Јоксимовић је на онлајн скупу „Европска унија као заједница вредности", на којем су говорили и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.  

Министар Јоксимовић је рекла да је концепт европских вредности често олако потезан, злоупотребљаван и компромитован од оних који су се највише заклињали у европске вредности.    

„Европске вредности заиста јесу одлука и решеност да на миран начин и сарадњом демократија долазите до заједничких интереса, истих циљева, али некада и различитих, а који ће на крају донети корист свакоме ко је део заједничког концепта ЕУ или заједничке Европе, онако како је и Париска повеља конципирала Европу која не може  бити заокружена ако није потпуно уједињена од севера до југа и од истока до запада", рекла је она.    

Министар је нагласила да политика проширења мора да опстане и траје да би европска идеја трајала.    

Како каже, политика проширења имаће важну улогу и функцију док год се не заокружи европски континент као заједнички, уједињен, јединствен, солидаран, уз повремено различите интересе и виђења, али онај ко сарадњом и дијалогом долази до заједничких циљева или појединачних у општем интересу.    

Јоксимовић је подсетила да је и ова пандемијска година која је, како је навела, ставила све вредности, идентитете и корпусе на велики тест, показале да су тај тежак тест положиле и ЕУ али и Србија.     

„Мислим да је Србија као придружена земља показала и очовечила управо оно што је био базични корпус европских вредности као што су мир, дијалог, солидарност и сарадња", рекла је она и додала да је Србија показала све европске вредности када је било и када је најтеже.    

Србија, како је подсетила, није била терет ни економски ни би било какав други, већ је својим капацитетима, људским приступом и човечношћу помагала другима не само у региону и не само онима који су нам најближи већ и Италији.    

„Мислим да смо доказали да заиста припадамо корпусу европских народа, кроз своју демократију, која мора бити основна линија вођења приступног процеса и европских интеграција, уз стабилну економију, и јачање свега што значи регионално повезивање, добросуседску сарадњу" рекла је она.    

Према њеним речима, показано је да смо заиста придружена земља, што и јесмо од 2013. године.    

Нагласила је Србија може да рачуна на ЕУ, али и ЕУ може да рачуна на Србију.

Извор: Танјуг