Ј. Јоксимовић: Направљени знатни кораци у позитивном смеру

03. мај 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Направљени знатни кораци у позитивном смеру

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је слобода медија увек тема и то за све земље, поготово у доба кризе као што је ковид и нагласила да је власт грађане Србије током пандемије извештавала транспарентно, благовремено и врло одговорно.

„Питање слободе медије, мислим да је исправно што сте га поставили у контексту пандемије. Свака криза носи изазове за цело друштво. Сигурна сам да све ваше колеге у свету постављају исто питање да ли смо информисани на прави начин, да ли су сви подаци били транспарентни, то је легитимно питање“, рекла је Јоксимовић након што је са комесаром Европске уније за суседство и проширење Оливером Вархејијем и шефом делегације ЕУ Семом Фабрицијем обишла Институт Батут, а одговарајући на питање шта мисли о степену слободе медија на Светски дан слободе медија.

Слобода медија је, како је нагласила, област која се код Србије као код кандидата за чланство мери кроз напредак у области владавине права.

Према њеним речима, било је замерки у односу на неке ствари.

Подсетила је да Србија иде у озбиљне реформе, имајући у виду да смо донели свеобухватну и на веома транспарентан начин припремљену Медијску стратегију и припремили Акциони план за примену те стратегије.

„Знатни кораци у позитивном смеру су направљени, такву повратну информацију имамо и од Европске комисије“, рекла је она и додала да је слобода медија оно што ће увек бити тема, не само када сте у процесу, већ и када сте чланица, то је тако у грађанским и демократским друштвима.

„Важно је да сви заједно радимо на томе и влада и друштво и медији. Свако има свој део одговорности, етичности, професионалности и објективности и као влада никада нисмо били затворени за такву врсту разговора“, рекла је Јоксимовић.

Шеф Делегације ЕУ Фабрици нагласио је да Унија промовише максималну слободу медија.

Став ЕУ по питању слободе медија је јасан, залажемо се за потпуну слободу медија, поготово у време пандемије када грађани треба да буду информисани правовремено, благовремено и објективно.

„Слобода медија је део шире агенде ЕУ“, рекао је Фабрици и додао да се ЕУ од почетка пандемије, већ 13 месеци у Србији залагала за максимални дијалог са медијима.

Радимо на томе заједнички и прогрес ће бити направљен, рекао је Фарбици.

Извор: Танјуг