Ј. Јоксимовић: Спроводимо циљеве одрживог развоја од 2016.

26. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Спроводимо циљеве одрживог развоја од 2016.

Србија је почела 1. јануара 2016. да спроводи циљеве одрживог развоја кроз приступни процес ЕУ, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и наводи да Србија користи претприступне ИПА фондове и Економски инвестициони план за Западни Балкан као додатни финансијски инструмент, између осталог, и за спровођење циљева зеленог договора.

„Рећи да Србија није урадила ништа и да је неопходна стратегија одрживог развоја, то је враћање сата уназад, јер циљеви одрживог развоја су почели да се спроводе 1. јануара 2016. и ми то спроводимо кроз приступни процес", рекла је Јоксимовић у дијалогу са члановима Националног конвента о Европској унији на тему одрживи развој са фокусом на питања заштите животне средине и питања енергетике.

Навела је да поред Споразума о стабилизацији придруживању, постоји Национални план за усвајање правних тековина ЕУ који дефинише све реформске кораке у свим областима које коинцидирају, између осталог, са циљевима одрживог развоја и „Агенде 2030“ која мора да се спроводи кроз процес европских интеграција.

Јоксимовић је рекла да је Економски инвестициони план за Западни Балкан додатна финансијска структура за оно што је Србија, потписујући Софијску декларацију, унела као свој део обавеза за остваривање циљева „зелене агенде" на нивоу онога што су циљеви зеленог договора.

Осим тога, каже Јоксимовић, Западни Балкан је додатно посвећен агендама за зелену и дигиталну трансформацију у оквиру Берлинског процеса, а кључна тачка свих ових напора је инструмент за претприступну помоћ ИПА 3 који је специфичан за сваку државу за финансијски период 2021-2027.

Навела је да су у Министарству реструктуриране и преговарачке структуре, и да сада постоји и нови сектор праћење и координације националних реформи у смислу усклађивања са остваривањем циљева зеленог договора и дигитализације и у оквиру кластера 4, одрживе повезаности.

Каже и да је кластер 5 - ресурси, кохезија и пољопривреда, као и мапирање ресурса, сада дефинисан интерсекторски, на начин како то захтевају циљеви остваривања одрживог развоја политичког оквира ЕУ.

Нагласила је да је инвестирање у област инфраструктуре посебно везано за ове теме и да је остваривање циљева одрживог развоја питање и мапирања зелених инвестиција.

Јоксимовић каже да је „Агенда УН 2030" постала део политичког оквира ЕУ и да је ЕУ поставила циљеве одрживог развоја у центар креирања политике у смислу унутрашњих и спољних активности у тим секторима.

„Европска комисија је развила европски зелени договор као стратегију развоја ЕУ за 21. век која обухвата и Западни Балкан, а који прати нови Економско инвестициони план за регион који посредује његовом оправку ка постизању одрживе трансформације", каже Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да треба сачекати и видети како ће изгледати праведна транзиција не само економија Западног Балкана, него читаве ЕУ која се суочава са великим потенцијалним губицима који би требало да буду надокнађени из Фонда за праведну транзицију.

Извор: Танјуг