Ј. Јоксимовић: Новац опредељен за секторе од изузетног значаја

23. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Новац опредељен за секторе од изузетног значаја

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је, након потписивања Финансијског споразума за други део Акционог ИПА програма за 2020. годину, да је то наставак посла који наша земља има са ЕУ око спровођења и припреме Србије за кохезиону политику и структурне фондове Уније онда када будемо земља чланица.

Како је појаснила, као земља кандидат и земља која је у претприступним преговорима, Србија има права на претприступне фондове које користи последњих 10 година на одговоран, транспарентан и ефикасан начин.

„Показали смо капацитете и знања, али подигли смо и видљивост тих програма“, казала је Јоксимовић и захвалила председнику Србије Александра Вучићу који подржава такве догађаје својим присуством.

Када је реч о данашњем потписивању, Јоксимовић је подсетила да је то наставак онога што је потписано 29. маја прошле године, односно када је потписан први део ИПА у вредности од 72,45 евра од чега 70,20 милиона евра представља допринос ЕУ док национално суфинансирање износи 2,25 милиона евра.

Јоксимовић истиче да је данас потписано 86,06 милиона евра бесповратних средстава којим се заокружује укупан износ за реализацију ИПА програма за 2020. годину - 156,26 милиона евра бесповратних средстава.

Новац из ЕУ из другог дела ИПА пакета је опредељен, како је рекла, подршци сектору заштите животне средине, за који је иначе опредељен највећи део - 45,5 милиона евра.

Јоксимовић каже да ће од тог новца бити подржана изградња система за прикупљање и прочишћавање отпадних вода у Чачку, Лозници и Сокобањи, као и спровођење припремних активности за изградњу постројења за управљање отпадом у Новом Саду, за шта је одређено пет милиона евра.

Такође, новац ће бити уложен и у систем за надзор над квалитетом вода и ваздуха, као и подршку реализацији зелене агенде за Западни Балкан.

„Што се тиче сектора енергетике, која је важан део зеленог договора, посебан фокус је на енергетској ефикасности“, казала је Јоксимовић и додала да ће за то бити опредељено девет милиона евра и то у обнову и модернизацију јавних објеката у Београду и другим локалним самоуправама првенствено са циљем смањења штетних гасова.

Јоксимовић каже да 17 милиона евра иде на подршку унапређења конкурентности, што подразумева подршку неразвијеним и мање развијеним општинама у Србији и тиче се подршке локалном економском развоју, локалном предузетништву, женском предузетништву... све што треба да доведе до равномерног регионалног развоја.

Министар истиче да је 1,5 милиона евра за подршку за приступачност јавних објеката, што значи да се побољшава приступачност јавних објеката за особе са инвалидитетом и слабом покретљивошћу.

Како је навела, новац је опредељен за редовни процес европских интеграција, преговора, буџетских процеса, учешћа у програму Козме, Хоризонт 2020.

„Ово су конкретне ствари, овај новац је програмиран конкретно, он наменски иде у одређене секторе које сматрамо изузетно важнима. Чини ми се да добро координира са пројектом Србија 2020 - 2025“, каже Јоксимовић.

Извор: Танјуг