Почиње нови програм Европске уније за локални развој ЕУ ПРО Плус

14. април 2021. | Београд

Почиње нови програм Европске уније за локални развој ЕУ ПРО Плус

Нови програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, ЕУ ПРО Плус који има за циљ да допринесе свеукупном друштвеном и економском развоју 99 локалних самоуправа  у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије званично је отпочео данас. Европска унија определила је 30 милиона евра за овај трогодишњи програм, који ће свој рад усмерити на побољшање управљања територијалним развојем, подршку економском расту, као и на унапређење социјалне инфраструктуре и кохезије. Реализацију програма ЕУ ПРО водиће Министарство за европске интеграције, а спроводиће Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС.

Европска унија је током претходне деценије пружала подршку локалном развоју, а сада се кроз ЕУ ПРО Плус уводи и свеобухватни и одрживи приступ територијалном развоју, те ће институције и актери на националном, регионалном и локалном нивоу добити техничку подршку да унапреде капацитете за интегрално планирање, а биће подржани и пројекти из области конкурентности, инфраструктуре и друштвене кохезије, који ће се бирати путем јавних позива. 

„Програми које смо до сада спроводили показали су да смо заједнички и удруженим снагама успели да не само ублажимо последице пандемије током прошле године већ и да постигнемо оно што ће бити и циљ програма ЕУ ПРО Плус у наредном периоду, а то је и циљ европских интеграција - бољи животни стандард и укупни квалитет живота сваког грађанина наше земље, било где да у Србији живи и ради”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције Владе Републике Србије. 

Како је Јоксимовић додала, равномерни економски развој један је од приоритета Владе, али и важна тема и самог приступног процеса у оквиру кластера 5 - Ресурси, кохезија и пољопривреда, а у оквиру њега поглавља 22, које се тиче регионалне политике и припрема за коришћење структурних инструмената Европске уније.

„Србија је показала до сада да уме одговорно, наменски и транспарентно да користи фондове Европске уније”, истакла је Јоксимовић додајући да ће се кроз ЕУ ПРО Плус посебно радити на јачању капацитета на локалу где заправо имплементација и започиње, али и да ће се оснаживати мали бизнис, предузетници, а посебно рањиве категорије, жене и млади, да на најбољи начин искористе сва доступна средства и да себи створе одрживу и садашњост и будућност.

„Посебно користим прилику да позовем све локалне самоуправе, организације цивилног друштва, предузетнике да прате позиве из овог новог програма, да припреме добре, конкуренте пројекте и да повуку сва расположива средства која у наредном, трогодишњем периоду стоје на располагању за оснаживање локалног економског развоја”, рекла је министар Јадранка Јоксимовић. 

Буџет од 30 милиона евра, који је обезбедила Европска унија, биће усмерен на унапређење социјалне инфраструктуре и друштвене кохезије, као и на унапређење пословне инфраструктуре и предузетништва.

„ЕУ ПРО Плус ће, као и његови претходници, улагати у инфраструктуру и доприносити унапређењу општег амбијента за пословање у јужној Србији, а све у циљу подстицања локалне привреде”, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици током представљања програма којим се наставља подршка ЕУ Влади Србије да оствари одрживи раст и унапреди квалитет живота и стандард грађана Србије. 

„ЕУ ПРО Плус ће увести свеобухватни приступ развоју који примењују земље ЕУ, а којим се обезбеђује стабилност и одрживост економског развоја”, истакао је амбасадор Фабрици, а посебно је позвао пословну заједницу из градова и општина које програм обухвата да размотре прилике у оквиру ЕУ ПРО Плус-а јер како је рекао „чврсто смо уверени да микро, мала и средња предузећа представљају основу сваке савремене привреде, зато ЕУ ПРО Плус наставља путем претходних програма и усредсређује се на подстицање развоја приватног сектора који предводе предузетници”. 

„Овај пројекат заиста одражава визију УНОПС-а да пружи подршку Влади у постизању одрживог развоја путем јачања локалних капацитета и њиховим оснаживањем како би могли да преузму спровођење више пројеката, више одговорности и постигну веће резултате”, рекла је Микела Телатин, директорка канцеларије УНОПС-а у Србији, организације која спроводи програм. Како је додала ЕУ ПРО Плус ће се ослањати на ескпертизу коју је УНОПС стекао током последњих деценија у спровођењу пројеката локалног развоја у Србији, као и на већ изграђена партнерства која су гаранција за постизање резултата.