Ј. Јоксимовић: Пољска подржава проширење и Србију на путу ка ЕУ

09. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Пољска подржава проширење и Србију на путу ка ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Пољске Рафалом Перлом о наставку преговора Србије о приступању ЕУ, као и о билатералним односима двеју земаља и ситуацији у региону, саопштило је Министарство.

Јоксимовић је упознала саговорника са реформским активностима Србије, посебно оним чије спровођење представља кључни елемент за даљи наставак преговора о чланству наше земље у ЕУ.

Навела је да убрзањем реформи неопходних за процес европске интеграције, Влада Србије реализује један од најважнијих стратешких циљева које је себи поставила.

„Посебно радимо на унапређењу стања владавине права, а предложена уставна реформа, вођена најбољим принципима и праксама ЕУ, један је од темељних елемената реформе правосуђа и јачања укупног стања демократије у друштву“, нагласила је Јоксимовић.

Зато је, додаје, иницирана и најновија додатна јавна дебата с циљем постизања друштвеног консензуса о овим питањима.

Јоксимовић је информисала пољског амбасадора и о другим активностима у приступном процесу наше земље, који ће се спроводити по начелима нове методологије.

„Очекујемо да се до краја португалског председавања одржи и међувладина конференција у реформисаном, јасно политичком формату, како бисмо заједно са представницима Европске комисије и држава чланица размотрили детаље примене нове методологије“, рекла је Јоксимовић.

Посебно је, наглашава, важно да то буде форум на којем ће наши европски партнери на транспарентан и прецизан начин изнети очекивања од Србије у погледу достизања мерила за одвијање преговора.

„Такође, наша Влада имаће прилику да представи оно што је постигнуто, али и своје планове“, рекла је Јоксимовић и изразила уверење да ће Пољска као и до сада подржавати европски пут наше земље.

Амбасадор Перл каже да Пољска принципијелно заступа политику проширења ЕУ и да је искрени пријатељ и партнер Србије у процесу приступања Унији.

У том смислу, додаје, веома је важан наставак реформских процеса чији резултати представљају и најбољу аргументацију за убрзање преговора и њихову кредибилност.
На састанку је било речи и о реализацији Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан.

Оцењено је да је то важан инструмент подршке ЕУ овом региону, не само у превазилажењу последица глобалне кризе изазване пандемијом ковид-19, већ и за бржу зелену и дигиталну транзицију и усклађеније и брже приступање ЕУ. Такође, разговарало се и о даљим могућностима за унапређењем билатералне сарадње, као и сарадње са Вишеградском групом, која је један од најуспешнијих модела регионалне сарадње, наводи се у саопштењу.

Јоксимовић и амбасадор Перл посебно су разговарали о могућностима експертске подршке Пољске у оквиру припреме Србије за кохезиону политику, као и за Заједничку пољопривредну политику имајући у виду искуство и одличне резултате Пољске у тим областима.

Извор: Танјуг