Ј. Јоксимовић и Христодулидис: Искрена подршка путу Србије ка ЕУ

05. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Христодулидис: Искрена подршка путу Србије ка ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са министром спољних послова Кипра Никосом Христодулидисом о процесу приступања Србије Европској унији, билатералним односима, као и о ситуацији у региону.

Јоксимовић је захвалила кипарском колеги на искреној подршци коју његова земља пружа Србији у преговорима о чланству, залажући се истовремено за принципијелно решавање односа Београда и Приштине, у складу са начелима међународног права, саопштено је из ресорног министарства.

„Очекујемо да ће Кипар, као и до сада, наставити да заступа политику проширења ЕУ на начин који ће омогући да та политика буде веродостојнија, предвидљивија и динамичнија, како је новом методологијом и најављено“, рекла је Јоксимовић.

Посебно је истакла уверење да ће снажније политичко вођење преговора о чланству допринети транспарентности читавог процеса.

Први такав високи политички формат, како је навела, требало би да буде Међувладина конференција током португалског председавања ЕУ, на којој би и државе чланице ЕУ, али и Србија, имале прилику да представе своја очекивања када је реч о реформским процесима у нашој земљи, али и о подршци Уније да се они успешно спроведу.

Јоксимовић је изразила очекивање да ће Кипар, као и до сада, уважавати напоре Србије да реализује све неопходне реформе, посебно оне у области политичких критеријума и владавине права, одрживог економског развоја и зелене агенде.

Она је обавестила кипарског министра и да се истовремено ради и на усклађивању са стандардима и правним тековинама ЕУ у оквирима кластера 3 и 4 - конкурентност и инклузивни и зелени договор и дигитализација и инфраструктурно повезивање.

„Верујемо да ће тим реформским активностима бити остварен напредак, довољан да државе чланице подрже и отварање кластера и тако, у складу са заједничким очекивањима, убрзамо динамику преговора“, нагласила је Јоксимовић.

Христодулидис је указао на важност добрих билатералних односа двеју земаља, који се рефлектују и на подршку његове земље Србији у приступању ЕУ.

„Влада Кипра искрено заступа политику проширења Уније, уз истовремену подршку Западном Балкану и Србији, да достигне за то неопходна мерила, пре свега у владавини права, борби против корупције, организованог криминала, али и у области економских критеријума”, изјавио је кипарски министар.

Јоксимовић и Христодулидис су се сагласили да је ефикасно поступање Србије у санирању последица пандемије ковид-19, као што је успешна имунизација становништва, али и помоћ привреди и суседима у региону, најбољи показатељ да наша земља темељи своју политику на европским вредностима солидарности, једнакости и поштовању људског достојанства, што је посебно важно у доба глобалне кризе.

Извор: Танјуг