Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Очекујем наставак набавке вакцина из Ковакса

2. април 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Очекујем наставак набавке вакцина из Ковакса

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је Србија вечерас добила прве дозе вакцина из Ковакс механизма и изразила наду да ће се набавка вакцина из тог програма истом динамиком наставити и убудуће.

Истакла је да је у оквиру првог контингента допремљено 57.600 доза вакцина АстраЗенеке којима ће, како каже, бити настављена имунизација нашег становништва, али и грађана из региона.

„Са овим вакцинама Србија може на један одговоран и ефикасан начин да настави заштиту здравља наших грађана, али и да покаже своју солидарност према региону“, рекла је Јоксимовић на конференцији за медије на београдском аеродрому „Никола Тесла“ и навела да је важно да Србија у сваком тренутку има довољно вакцина.

Јоксимовић је подсетила да је Србија међу првим земљама, у јулу и августу прошле године, приступила успостављању Ковакса као глобалног механизма за равномерну расподелу вакцина.

Истакла је да је ЕУ највећи донатор у оквиру Ковакс механизма, али и подсетила да је Србија са 2,1 милион евра прошле године учествовала у развоју вакцине и успостављању Ковакс механизма.

Министар је указала да је Србија издвојила значајан износ средстава за ту намену, у односу на своје параметре и у односу на износе које су дале поједине чланице ЕУ.

Указала је да је испорука из Ковакс програма каснила због проблема у испоруци, како у ЕУ, тако и широм света, али и истакла да Србија због тога никада није кривила ни ЕУ ни Ковакс механизам.

Подсетила је да је Србија одговорним понашањем и уз велику активност председника Републике и читаве Владе Србије успела да набави вакцине са више страна, а сада је, каже, стрпљиво дочекала и дозе из Ковакс програма.

Позвала је све грађане да се вакцинишу и додала да је држава одговорним и тешким радом успела да набави много вакцина, док, истиче, огроман део света још нема приступ вакцини.

Истиче да грађани Србије могу и да бирају којом вакцином ће се вакцинисати.

Јоксимовић је апеловала да се кроз кампање подигне свест о важности вакцинације и указала да је наша земља прилично запажена у Европи по набавци и имунизацији грађана, али и својој солидарности према грађанима региона.

Министар је казала да се за нове количине вакцина са Бриселом преговара на дневном нивоу.

„Нико није безбедан ако нисмо сви безбедни. Зато овај контингент сматрам да је важан и да ће отворити динамику транши за набавку вакцина из Ковакс механизама“, рекла је Јоксимовић.

Заменик директора Светске здравствене организације др Менгисту Абебауеху Асефа похвалио је Владу Србије на добро спроведеној вакцинацији становништва и додао да је то у великој мери помогло да се заштити здравље људи.

„Србија заиста заслужује све похвале по питању вакцинације, међутим, ова пандемија није ни близу свом крају и вакцинација ће бити кључни алат у тој борби“, рекао је Асефа.

Најавио је да ће у будућности стизати још више доза вакцина из Ковакс програма, јер, како каже, док сви нису безбедни нико није безбедан.

Због тога је, објашњава, СЗО развила механизам за праведну расподелу вакцина против короне - Ковакс механизам, којем се придружило 190 земаља.

План је, истиче, да до краја 2021. године из тог механизма буде испоручено две милијарде доза вакцина.

„Надамо се да ћемо се вакцинацијом вратити нормалнијем начину живота“, рекао је Асефа и додао да и када се вакцинишемо морамо да поштујемо мере заштите.

Директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова такође је похвалила Владу Србије на одлично спроведеној вакцинацији.

Поновила је да је вечерас у Србију стигло 57.600 доза из Ковакс механизма, а Уницеф као агенција задужена за набавку ће испоручити другу траншу одобрене количине од 201.600 доза која ће бити испоручена у складу са планом дистрибуције Ковакса.

Објаснила је да је сврха механизма Ковакс поштена и равноправна дистрибуција вакцина широм света, а Уницеф иако није део Ковакса представља највећег појединачног купца вакцина на свету за редовну имунизацију у име скоро 100 земаља.

„Безбедне вакцине допринеће у борби против вируса, јер спасавају животе, а то је чињеница која је доказана током историје човечанства“, рекла је Костадинова.

Позвала је све да дају свој допринос вакцинацијом и поштовањем мера.

Шеф политичког сектора Делегације Европске уније у Србији Дирк Лоренц поздравио је испоруку вакцина из Ковакс механизма и истакао да је Србија увелико узнапредовала у процесу вакцинације.

„Међутим, борба далеко од тога да је готова. Вирус се још увек шири, а ове дозе ће помоћи да се спасу животи“, рекао је Лоренц.

Истакао је да је ЕУ водећи донатор Ковакс механизма широм света са преузетом обавезом да уложи 2,2 милијарде евра за цео свет.

Кроз тај механизам је, каже, до сада испоручено 30 милиона вакцина широм света.

Лоренц је честитао Србији што се прикључила Ковакс механизму и истакао да је ЕУ од почетка пандемије биле раме уз раме са Србијом у борби против вируса кроз финансирање транспорта медицинске опреме и слањем медицинских радника у нашу земљу.

Извор: Танјуг