Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Зелена агенда - тема и посао у наредним деценијама

9. март 2021. | Зрењанин

Ј. Јоксимовић: Зелена агенда - тема и посао у наредним деценијама

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да ће „зелена агенда“ и „енергетска ефикасност“ бити актуелне теме у наредним деценијама и да ће за пројекте у тим областима Европска унија и убудуће издвајати значајна средства, али и Србија из државног буџета.

Јоксимовић је данас у Зрењанину присуствовала отварању Регионалног центра за енергетску ефикасност чиме је обележен завршетак ИПА пројекта прекограничне сарадње Румунија-Србија „Паметна и одржива потрошња енергије“, чија је укупна вредност 852.000 евра.

Јоксимовић је рекла да је то важан пројекат којим се промовише добросуседска, међугранична и прекогранична сарадња.

Програмирањем тих пројеката управља Министарство за европске интеграције, а министар наглашава да увек настоји да се, када се ради програмирање за прекограничну сарадњу, унесе оно што су заиста нове теме и инструменти регионалног развоја и што ће на локалу осетити сваки грађанин.

„Нова тема и ЕУ и Србије и целог региона је зелена агенда, зелени договор, климатске промене и енергетска ефикасност", каже Јоксимовић.

Нагласила је да ће средства за пројекте издвајати и Србија, кроз национални инвестициони план „Србија 2025“ и додала да се спроводе бројни пројекти, од постројења за пречишћавање отпадних вода, примарне сепарације отпада, до домена енергетске ефикасности и свега што се може сврстати у сектор „зелених“ програма и пројеката.

„То и јесте она формула "20-20-20", коју је дефинисала ЕУ - 20 одсто смањити количине угљендиоксида, 20 одсто повећати удео обновљивих извора енергије и 20 одсто повећати енергетску ефикасност. Управо то има за циљ и овај пројекат и ова зграда, тиме показујемо да заиста пратимо све што су нови извори економског раста у Европи“, истакла је Јоксимовић.

Навела је да нови извори економског раста значе да ће зелена агенда, транзиција и прелазак на нове облике и производње и потрошње донети нове врсте послова и тражиће и нова знања и приступ.

„У томе је најзначајније да грађани који од тих пројеката имају користи постану и свесни колико је ово и шанса за свакога", поручила је Јоксимовић

Навела да уз то сви желимо да нам буде чистија животина средина и да удишемо бољи ваздух и да су то теме којима се људи баве, посебно сада у време пандемије.

„Пандемија је показала колико смо сви рањиви, али и колико наше друштво треба да буде отпорно и јесте показало да је међу отпорнијима у Европи“, каже Јоксимовић.

Министар је рекла да је већ иницирала неформалну подгрупу у влади, такозвану "три Е групу" - европске интеграције, енергетика и екологија, са колегиницама Михајловић и Вујовић, и нагласила да то јесу теме које ће бити важне и за наш процес европских интеграција и за наше грађане, а које треба да нас учине да не будемо губитници, него добитници велике промене која се дешава у Европи и свету.

„Србија је на време ушла у ову матицу промена“, додала је Јоксимовић.

Навела је да Регионални центар за развој „Банат“ годинама реализује квалитетне пројекте с партнерима из Румуније с којом, како је истакла, Србија има један од најбољих програма сарадње већ више од деценије.

Јоксимовић је рекла да, поред Румуније, Србија спроводи програм прекограничне сарадње са Мађарском, Бугарском, БиХ, Црном Гором, Хрватском и Северном Македонијом.

Навела је да је у новој перспективи од 2021. до 2027. за нови позив прекограничних пројеката зелена агенда увршћена у све програме.

„Ово нека буде само један иницијалан добар пројекат који ће „повући ногу“ за све друге општине, како у Банату, тако и широм Војводине и Србије да се искористи новац који ће у великој мери бити на располагању, што из средстава ЕУ, што из буџета Србије", каже Јоксимовић.

Извор: Танјуг

Фото, видео: Александар Блануша