Ј. Јоксимовић: Година разјашњења методологије и убрзање процеса

13. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Година разјашњења методологије и убрзање процеса

Србија је већ дубоко у процесу преговора о приступању ЕУ и не може да креће испочетка, те Европска комисија у оквиру примене нове методологије мора да пронађе начин исправног вредновања до сада постигнутог, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која од Европске комисије очекује да покаже озбиљност по питању нове методологије, као и да објасни начин отварања кластера који су заменили досадашња поглавља.

„Ова година може да буде, пре свега, година разјашњења нове методологије и неких важних и конкретних корака са наше стране, посебно у домену владавине права, али ће истовремено и Европска унија морати да покаже да је била озбиљна око нове методологије“, рекла је Јоксимовић на Пинку.

Она је истакла да треба видети како ће нова методологија служити основном интересу, а то је убрзање процеса европских интеграција.

„Од почетка приче о новој методологији је наглашавано да неће бити измене нашег преговарачког оквира, и да ће досадашњи резултати Србије у процесу приступања бити правилно валоризовани“, подвукла је Јоксимовић.

Јоксимовић је указала да нова методологија није до краја разрађена, а један од разлога је што су све земље прошле године биле оптерећене пандемијом, међутим, сада очекује да Европска комисија до краја фебруара или почетком марта достави мапу пута која ће дефинисати начин отварања кластера, односно разјашњење да ли ће ЕК рачунати да сва поглавља из кластера морају да буду отворена пре отварања кластера или ће постојати неки посебан критеријум за отварање целог кластера.

„То значи да би до краја португалског председавања, а то је крај јуна ове године, требало да се одржи висока политичка међувладина конференција, каква је иначе предвиђена по новој методологији, где бисмо се ми усагласили и дефинитивно разумели начин примене нове методологије“, рекла је Јоксимовић.

Она је подвукла да се реформски процеси раде у свим областима, односно кластерима којих има шест. У тих шест кластера груписано је досадашњих 35 поглавља.

Први кластер подразумева политичке критеријуме и владавину права, други унутрашње тржиште тј. конвергенцију нашег тржишта са ЕУ, монетарну и фискалну политику, трећи кластер се односи на конкурентност и инклузиван раст и значајан је за постковид опоравак, кластер четири чине водеће политике за нови економски раст - зелена агенда, дигитализација, транспортно повезивање, кластер пет су пољопривреда и кохезиона политика, а шести кластер су спољни односи, објаснила је Јоксимовић.

„Ми интензивно радимо на неколико кластера посебно кластер три, добри смо и у кластеру два који се тиче унутрашњег тржишта. Што се тиче кластера четири у којем је и енергетика, чини ми се да ћемо ту имати захтевне реформе које треба да спроведемо. У сваком случају радимо на зеленој агенди“, рекла је министар.

Упитана о доношењу закона о истополним браковима, Јоксимовић је казала да постоје праксе које су део „меког права“ ЕУ и Савета Европе, те да сматра да је Србија већ показала да је зрело друштво.

„Наравно, постоје теме које ће поделити јавност. Тај предлог закона треба да буде инклузивно припремљен, да иде на јавну расправу и то ће отворити сигурно полемике. Сви имамо право на своје мишљење, али суштину предлога закона требало би лепо објаснити у ком смислу закон унапређује права једног дела наших грађана, тако да ја мислим да је то тема за широку јавну дебату и то није само питање европских интеграција“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг