Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Јадранско-јонска стратегија - инклузивни раст опоравка

28. јaнуар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Јадранско-јонска стратегија - инклузивни раст опоравка

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Јадранско-јонска стратегија ЕУ, која окупља земље чланице ЕУ, кандидате и потенцијалне кандидате за чланство,  може да буде снажан инструмент унапређења, убрзања и кредибилности процеса проширења и приступних преговора.    

Јоксимовић је на отварању Петог форума Јадранско-јонске стратегије рекла да се скуп, који је био планиран за мај прошле године, током председавања Србије, издваја од досадашњих због тога што је организован у условима пандемије, макар и на виртуелан начин дигиталном платформом.    

„Чини ми се у веома важном тренутку не само за регион Западног Балкана и Србију него за Европу и ЕУ у целини, да говоримо о важним аспектима наше сарадње, јер ако је нешто показала 2020. као година прекретница, то је да смо ушли у другу фазу креирања заједничке будућности“, рекла је Јоксимовић.    

Истакла је да се Јадранско-јонску стратегију све земље које окружују Јадранско и Јонско море су повезане културолошки и историјски, али и интересно у смислу домаћег развоја и доприноса ревитализованој и одрживој Европи, са једнако релативизованим и одрживо развијаним Западним Балканом, као и да добар део земаља те  иницијативе чине земље Западног Балкана.    

Пожелела је добродошлицу Северној Македонији, која се недавно прикључила Јадранско-јонској стратегији, чиме је та стратегија постала једина у ЕУ која обухвата више држава које нису чланице ЕУ од држава чланица.  

„Односно показује додатни капацитет земаља региона, како оних које су већ кандидати за чланство у ЕУ или преговарају, тако и потенцијалних кандидата, а тај капацитет се огледа у ономе што је најважније у овом тренутку - да унапређујемо сарадњу и мимо задатих оквира приступних преговора, као и да заједнички радимо на бољој будућности не само грађана региона, него и ЕУ“, нагласила је Јоксимовић.    

Оценила је да је Северна Македонија већ показала проактивни приступ сарадњи и додала да се радује још већем учешћу те земље у остваривању циљева Стратегије, посебно у вези са побољшањем повезаности залеђа са Јадранским и Јонским морем.    

Јоксимовић је навела да ће током дводневног форума дана  више од 60 саговорника представити разноврсна искуства у разним видовима сарадње у доба глобалне пандемије, пре свега кроз примере добре праксе.  

Како каже, највећа пажња биће посвећена управо напорима да се унапреди партнерство држава Западног Балкана, као саставног дела јадранско-јонске регије, и изазовима са којима се суочавају те државе у тежњи да равноправно реализују стратешке приоритете у областима које су стубови Стратегије.  

„Пре свега, у областима секторима транспорта, енергетике или заштите животне средине и свега онога што је нова и једна од  водећих заједничких политика ЕУ, а која се односи на одрживи и инклузивни раст и инструменте за његове постизање кроз зелени договор, дигитализацију и све врсте инфраструктурног повезивања - транспортног, дигиталног, технолошког, еколошког“, рекла је Јоксимовић.    

Те теме су, каже,  и на агенди ЕУ и за које је Србија веома отворена имајући у виду да је прошле године донела инвестициони план Србија 2025 антиципирајући, како каже, шта су то нови инструменти економског раста за целу Европу и да су у том смислу веома усагласили са оним, што су и водеће политике ЕУ.    

„Све оно што сам поменула су управо делови нове кластерске методологије, тако да пројекти које будемо радили и које сада радимо из оквира Јадранско-јонске стратегије ће у највећој мери бити начин да у пракси достигнемо неке од циљева од шест кластера у оквиру којих ћемо преговарати“, рекла је министар.

Избор: Танјуг