Ј. Јоксимовић: Програми прекограничне сарадње веома успешни

16. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Програми прекограничне сарадње веома успешни

Министарство за европске интеграције годинама успешно спроводи програме прекограничне сарадње ЕУ у Србији, кроз седам програма са Мађарском, Хрватском, Бугарском, Румунијом, Северном Македонијом, Црном Гором и БиХ, али је и партнер свим организацијама чији рад доприноси бољитку грађана Србије који живе у пограничним регионима.

То је изјавила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић на онлајн конференцији „Функционални прекогранични региони као мотори ЕУ интеграција Западног Балкана“, коју је отворила са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, саопштено је из Министарства.

Скуп је организовала заједничка Канцеларија за Балкан Асоцијације европских пограничних региона и Централноевропске службе за прекограничне иницијативе, са циљем да обележи пет година свог рада у Београду.

Министар је честитала организаторима јубилеј и навела да је Министарство од првог дана било подршка и партнер Асоцијацији европских пограничних региона и Централноевропској служби за прекограничне иницијативе у свим активностима и пројектима које су спроводили у Србији и у целом региону и да ће то наставити да буде и убудуће.

О могућностима да та сарадња буде још боља, казала је да је о томе разговарано и са многим од партнерских организација из Србије и окружења на прошлонедељној Седмој националној конференцији о прекограничној сарадњи.

Како је истакла, више стотина учесника, од којих су многи били директно ангажовани у спровођењу више од 1.000 пројеката реализованих из девет програма прекограничне и транснационалне сарадње, показали су интерес и спремност пограничних региона Србије да сарађују са својим суседима у превазилажењу заједничких изазова.

Комесар Вархеји потврдио је своју подршку европској интеграцији Србије и региону Западног Балкана и истакао да су пројекти који афирмишу регионалну сарадњу најбољи пример како се на европским вредностима заједништва и солидарности гради бољи живот за све грађане.

Изјавио је и да је Економски и инвестициони план за Западни Балкан још један јасан и кредибилан показатељ да ЕУ подржава интеграцију региона, подстичући развој локалних економија и инфраструктуре и њихово додатно укључивање у шире економске токове ЕУ.

Зато је, по његовим речима, велики значај и таквих иницијатива које доприносе јачању свеобухватне прекограничне сарадње, грађењу поверења и стабилности у региону.

Учесници конференције, међу којима су били представници регионалних и националних организација и институција сагласили су се да је у претходних пет година много учињено на пољу јачања људских капацитета, размене знања, обликовања многих политика и умрежавања, а разговарало се и о будућим плановима и пројектима који ће се заједнички реализовати.

Извор: Танјуг