Ј. Јоксимовић: Активна подршка Шпаније европском путу Србије

14. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Активна подршка Шпаније европском путу Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Краљевине Шпаније Раулом Бартоломеом Молином о активностима Србије у процесу приступања Европској унији, билатералним односима, као и о ситуацији у региону.

Министар је још једном исказала захвалност Шпанији на подршци коју пружа Србији на путу европске интеграције, посебно имајући у виду да је ова земља принципијелни заговорник политике проширења ЕУ, али и доследни заступник непризнавања једнострано проглашене независности такозваног Косова. 


Јоксимовић је шпанског амбасадора информисала о реформским активностима Владе у процесу приступања, пре свега о спровођењу акционог плана за први преговарачки кластер који обухвата пет отворених поглавља из области владавине права. 

 „Према темељно припремљеном плану, који је узео у обзир препоруке Европске комисије из овогодишњег Извештаја за Србију, већ је упућена иницијатива Народној скупштини за усвајање уставних амандмана, а ради се и на примени договореног са новинарским удружењима у оквиру Медијске  стратегије“, нагласила је министар. 

Додала је да планови Владе обухватају и друге области из преговарачког процеса, пре свега оне које се односе на Зелену агенду, дигитализацију, одрживо повезивање, односно на сегменте друштва и привреде који омогућавају убрзани економски раст и развој и квалитетнији живот наших грађана. 

„Очекујемо да ћемо о свим овим активностима, али и о начину да се убрза динамика преговора по новој методологији, разговарати са европским партнерима на овонедељној седници Савета за стабилизацију и придруживање“, нагласила је министар Јоксимовић.
На састанку је било речи и о Економском и инвестиционом плану за Западни Балкан који ће финансирати изградњу кључне регионалне инфраструктуре и развој приватног сектора, уз додатно укључивање региона у привредне токове ЕУ. 

Саговорници су се сагласили да је пут економског развоја и регионалне сарадње најбољи начин за јачање стабилности и убрзање процеса приступања Европској унији. 

Амбасадор Молина изјавио је да ће његова земља и надаље активно помагати приступање Србије Унији. Посебно је нагласио да је важно што реформе у областима владавине права, привредног и одрживог развоја дају резултате и да њихов наставак гарантује и бржи пут ка чланству. 

Саговорници су размотрили и епидемиолошку ситуацији у две земље и у ЕУ, посебно указавши на важност исказане европске солидарности у доба екстремне здравствене кризе. 

Закључено је и да су билатерални односи Србије и Шпаније веома добри, уз опредељеност обе стране за њиховим унапређењем.

Извор: Танјуг