J. Јоксимовић: Пројекти повезивања региона подићи ће економски раст

10. децембар 2020. | Београд

J.  Јоксимовић: Пројекти повезивања региона подићи ће економски раст

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић истакла је данас да ће реализацијом Економско-инвестиционог плана (ЕИП) за Западни Балкан, ЕУ помоћи изградњу кључне регионалне инфраструктуре и подстаћи даљи развој приватног сектора, те интегрисање региона у шире привредне токове.

Јоксимовић је то изјавила на састанку Управног одбора Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF), на којем су учествовали и европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархеји и министри спољних послова и европских интеграција из региона.

Вархеји је указао на стратешки значај који ЕУ придаје региону Западног Балкана, те подвукао да је ЕИП припремљен с намером да осигура његов одржив и стабилан развој, у околностима снажног утицаја пандемије Ковид-19 на глобалне економске токове.

План предвиђа улагања ЕУ у износу до девет милијарди евра бесповратне помоћи у приоритетне области и пројекте који треба да допринесу даљем повезивању у региону као и побољшању веза са ЕУ, чиме ће се убрзати слободан проток људи и робе и продубити укупна трговинска и економска сарадња.  

Јоксимовић је истакла да ће реализацијом ЕИП-а, Унија помоћи изградњу кључне регионалне саобраћајне, енергетске и дигиталне инфраструктуре, помоћи његову транзицију у складу са Зеленом агендом на одрживе моделе економског развоја и подстаћи даљи развој приватног сектора уз снажно интегрисање овог региона у шире привредне токове и процесе.      

План ће се финансирати бесповратним средствима ЕУ и повољним зајмовима међународних финансијских институција (ЕИБ, ЕБРД).

У том смислу, Јоксимовић је навела да очекује да ће комбиновањем ових средстава, нарочито кроз пружање гаранција, уз средства за план „Србија 2025", додатно подстаћи учешће комерцијалног и приватног сектора у финансирању одређених пројеката што би значајно повећало укупне инвестиције у региону, саопштено је из ресорног министарства.

Јоксимовић је изразила посебну захвалност комесару Вархеију на снажној солидарности и додатној помоћи коју је ЕУ током последњих месеци обезбедила у циљу успостављању контроле над ширењем Ковид-19 и јачања здравственог система у Србији.

Иначе, Инвестициони оквир за Западни Балкан је посебан инструмент подршке ЕУ и међународних финансијских институција за припрему и реализацију инфраструктурних пројеката.

Из тог инструмента од 2014. године, Србија је добила бесповратну помоћ за реализацију шест великих пројеката у секторима саобраћаја, енергетике и животне средине у укупној вредности од готово 135 милиона евра.

Извор: Танјуг