Јоксимовић: У фокусу више нису појединачна поглавља, већ кластери и стратешки дијалог

05. децембар 2020. | Београд

Јоксимовић: У фокусу више нису појединачна поглавља, већ кластери и стратешки дијалог

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић оценила је данас поводом изјаве Виоле фон Крамон да је добро што Европска комисија за сада неће отварати нова поглавља са Србијом, да је посланица Европског парламента отворено политички инспирисана против Владе Србије и да њен твит осврт „стварно и не иде даље од политичке пристрасности која се толико усталила међу појединим посланицима појединих политичких група у ЕП“.

„За почетак нека се информишу и прочитају садржину нове методологије, о којој смо јуче председница Владе и ја разговарале са председницом ЕК“, истакла је Јоксимовић.

Она је у изјави за Танјуг нагласила да би најпре требало да се што хитније уобличи примена нове методологије на приступ и процес Србије, са којим се касни јер државе чланице и ЕК не могу да се усагласе око преговарачких оквира за Северну Македонију и Албанију, за које је иницијално нова методологија и сачињена.

„Поглавља уопште више нису основни инструмент процеса, већ постизање критеријума за отварање читавих кластера сродних поглавља, уз снажан политички надзор над процесом. Можда за отварање кластера више неће бити важно отварање појединачних поглавља, него посебан критеријум за отварање, или нпр. добар track record у свим поглављима из кластера, видећемо, након што се уобличи примена нове методологије на земље у приступном процесу”, навела је Јоксимовић.

Додала је да је за нас важно да се до краја године одржи посебна политичка Међувладина конференција за Србију, а која је обавезна по принципима нове методологије након објављивања Закључака о проширењу.

„Према томе, ја очекујем и то сам рекла свим партнерима у ЕУ да би било добро да се до краја немачког председавања примени онај део методологије који може да се у овој фази примени, а то је одржавање политичке Међувладине конференције где би се на стратешком политичком дијалогу разматрао приступни процес Србије, напредак у областима које дефинише 6 кластера, представили најновији позитивни помаци нове Владе Србије у области владавине права, и очекивања и планови за приступни процес током наредне године", рекла је Јоксимовић.

Указала је и да је за 17. децембар заказан састанак на највишем политичком нивоу Савета за стабилизацију и придруживање, где ће такође моћи да се анализирају најважнији аспекти политичких и економских односа Србије као земље у приступном процесу и ЕУ.

Извор: Танјуг