Ј. Јоксимовић и Јелстад: Развојна сарадња у области владавине права и Зелене агенде

03. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Јелстад: Развојна сарадња у области владавине права и Зелене агенде

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Норвешке у Србији Јерном Еугеном Јелстадом о европском путу Србије и билатералној сарадњи заснованој на искрено пријатељским односима.

Том приликом, Јоксимовић је изразила захвалност за активну подршку Норвешке друштвено-економском напретку Србије и бржем спровођењу реформи у процесу европских интеграција. 

„Партнерство са Норвешком огледа се и у веома значајној развојној помоћи коју годинама добијамо. Посебно смо захвални на норвешкој помоћи и исказаној солидарности са нашим грађанима када су почетком здравствене кризе изазване пандемијом Ковид-19, Србији стављена на располагање значајна средства за јачање здравствених капацитета у одговору на кризу изазвану пандемијом“, навела је Јоксимовић.  

Јоксимовић и Јелстад разговарали су и о плановима нове Владе Србије који подразумевају убрзавање реформског процеса у свим областима друштвеног и економског живота, нарочито у сегменту владавине права, као и достизања економских стандарда држава чланица ЕУ. 

Министар Јоксимовић је у том смислу посебно истакла важност Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан који ће омогућити да реформе буду праћене значајном финансијском развојном помоћи ЕУ. 

Јелстад је поручио да ће Норвешка, иако није чланица Уније, наставити да континуирано подржава нашу земљу на путу ка пуноправном чланству у ЕУ јер је то, како је навео, од значаја за све грађане Србије и најбољи пут просперитета и стабилности, саопштено је из Министарства за европске интеграције. 

Нагласио је да норвешка Влада посебно вреднује чињеницу да је српска економија показала висок ниво отпорности и стабилности у овако изазовном времену за цео свет, што је у најбољем интересу не само грађана Србије, већ и читавог Западног Балкана и саме Европске уније.

Јоксимовић и Јелстад су се сагласили у оцени да је развојна помоћ коју Србија добија од Норвешке умногоме допринела да се модел напретка развијених земаља успешно спроводи и у Србији, а размотрили су и планове за будуће пројекте који ће се реализовати.

Саговорници су посебно разговарали о заинтересованости Норвешке да подржи развојне пројекте из Зелене агенде јер у тој области Норвешка има велико искуство.

Извор: Танјуг