Ј. Јоксимовић и да Силва Пина: Португалско председавање ЕУ почетком 2021. године

26. новембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и да Силва Пина: Португалско председавање ЕУ почетком 2021. године

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас у Београду са амбасадором Португалије у Србији Маријом да Силва Пином о приоритетима и плановима предстојећег председавања Португалије Европској унији у првој половини 2021. године, актуелностима у приступним преговорима Србије, као и о интензивирању билатералне сарадње.

Јоксимовић је захвалила на активној подршци коју Португалија пружа Србији у процесу европских интеграција и изразила очекивање да ће током председавања Португалије Саветом ЕУ Србија бити у прилици да убрза динамику преговора о чланству у ЕУ.

„Уз кључни актуелни циљ да заштитимо здравље грађана, Влада Србије ће радити на спровођењу свих зацртаних приоритета који ће допринети бржем  развоју земље, даљем унапређењу привредног и економског система, напретку у погледу владавине права, системској заштити животне средине, развоју инфраструктуре“, истакла је Јоксимовић.

Она је додала да „верује да ће у том смислу и нова методологија преговора допринети бржој валоризацији наших активности које прате препоруке из Извештаја ЕК о Србији, али и додатном кредибилитету политике проширења Европске уније“.

Да Силва Пина је нагласила да ће Португалија и убудуће искрено подржавати европски пут Србије, а да су позитивни сигнали и конкретна помоћ која долази из ЕУ и од држава чланица изузетно важни у тренутку када се цела Европа и свет суочавају са тешким последицама пандемије.

Навела је да ће приоритети португалског председавања у првој половини 2021. године бити отпорна, зелена и дигитална Европа као и јачање владавине права, али да ће радити и на интеграцији Западног Балкана у ЕУ.

„Иако политика проширења није један од предвиђених приоритета током шестомесечног португалског председавања у првој половини 2021. године, Португалија не само да неће занемарити политику проширења и европских интеграција Западног Балкана већ ће се залагати за додатни напредак, и то ће бити уједно и прилика да поред сарадње на плану европских интеграција, Португалија и Србија интензивирају међусобну билатералну  сарадњу“, поручила је да Силва Пина.

Саговорнице су се сагласиле да је Економски и инвестициони план за Западни Балкан идеалан оквир да се Србија усмери ка реализацији тзв. зелених и иновативних инвестиција, у складу са агендом развијених земаља ЕУ. У разговору је констатовано и да Португалија има одличну експертизу и у областима заштите животне средине, енергетске ефикасности и дигитализације што може бити од користи Србији.

Извор: Танјуг