Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић и амбасадори ЕУ о наставку европских интеграција Србије

30. октобар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и амбасадори ЕУ о наставку европских интеграција Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разменила је данас ставове са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима држава чланица ЕУ о приоритетима и изгледима преговора за приступање ЕУ.

Нова Влада Србије спремна је да интензивира реформе које су претпоставка за даљи напредак у процесу европских интеграција и предуслов за свеукупни одрживи развој нашег друштва и економије, што је, како се наводи у саопштењу Министарства, потврђено и на састанку.

С тим у вези, министар Јоксимовић је поновила решеност Србије да објективно сагледа препоруке изнете у годишњем Извештају Европске комисије и предузме активности које ће убрзати већ започете реформе у кључним областима.

Министар Јоксимовић је на почетку састанка представила приоритете у раду Министарства за европске интеграције у наредном периоду - како у погледу процеса европских интеграција и даљих преговора о приступању ЕУ, тако и у погледу планирања и програмирања развојне помоћи коју ће обезбедити ЕУ из Инструмента за претприступну помоћ III.

Амбасадор Фабрици честитао је министру на поновном именовању, изразивши жељу за наставком интензивне и конструктивне сарадње.    

Нагласио је да ће ЕУ као највећи донатор и инвеститор и најважнији трговински и економски партнер Србије, наставити и даље да буде потпуно посвећена приступном процесу Србије. 

Шеф делегације ЕУ подсетио је и на важност недавно усвојеног Економско-инвестиционог плана и препорука садржаних у Годишњем извештају за 2020. годину за убрзавање интеграције Србије, посебно у домену владавине права.

Јоксимовић је изразила очекивање да се у складу са новом методологијом, за коју је Србија изразила прихватање на највишем политичком нивоу, до краја године одржи Међувладина конференција на којој би Србија представила своје резултате и стратегију за приступање ЕУ за наредну годину.

Министар је нагласила да постоји јасна политичка воља нове Владе да се најважнија и кровна политичка питања из процеса приступања ЕУ дефинишу у контексту најширег друштвеног консензуса и дијалога и да нова Влада има програмски курс којим ће се наставити убрзани процес реформи, које су неопходне у процесу напредовања ка чланству у Унији.

Јоксимовић је захвалила ЕУ и државама чланицама на до сада одобреној подршци из Инструмента за претприступну помоћ II, која укључује и хитну подршку у ванредним околностима попут поплава или пандемије КОВИД-19. 

Као посебно важно навела је да је Србија током лета доставила Европској комисији предлоге за финансирање из Инструмента за претприступну помоћ III и Инвестиционог оквира за Западни Балкан, укључујући и предлоге обухваћене Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан.     

Такође, обавестила је амбасадоре ЕУ да је упућена апликација за Фонд солидарности ЕУ, који је додатни инструмент помоћи ЕУ и да ће већ наредних месеци ЕК одобрити помоћ из тог инструмента.

Министар и амбасадори ЕУ договорили су се да ће конструктивну  сарадњу наставити, посебно за време пандемије, како би решили утврђене изазове на путу Србије ка чланству у ЕУ, као и да би се максимално искористиле прилике које доноси Економско-инвестициони план за Западни Балкан. 

Извор: Танјуг