Јоксимовић и Фабрици: Извештај о напретку и економски пакет у важном тренутку

06. октобар 2020. | Београд

Јоксимовић и Фабрици: Извештај о напретку и економски пакет у важном тренутку

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици уручио је данас у Влади Србије министру за европске интеграције Јадранки Јоксимовић годишњи извештај Европске комисије о Србији за 2020. годину, као и Економско-инвестициони план за Западни Балкан, које је Европска комисија данас усвојила.   

Овогодишње представљање Извештаја о напретку праћено је упоредним представљањем најављеног Економско-инвестиционог плана, који је припремљен с намером да осигура одржив и стабилан развој региона, у околностима унапређене методологије проширења и кризе која је настала као последица актуелне пандемије коронавируса, како би се подржао његов економски и друштвени развој, наводи се у саопштењу из Кабинета министра Јоксимовић.   

Годишњи извештај је кључни документ који оцењује спровођење суштинских реформи у Србији и садржи јасније и прецизније препоруке и смернице о следећим корацима да би Србија брзо напредовала на путу приступања ЕУ, у складу са унапређеном методологијом проширења.   

Економско-инвестициони план за Западни Балкан утврђује знатан инвестициони пакет који обезбеђује чак девет милијарди евра бесповратних средстава за регион. Подржаће одрживу повезаност, људски капитал, конкурентност и инклузивни раст, као и двојну зелену и дигиталну транзицију.   

Јоксимовић је нагласила  да постоји потребна политичка воља Владе да најважнија и кровна политичка питања из процеса приступања ЕУ буду дефинисана у контексту најширег друштвеног консензуса и да ће нова Влада имати програмски курс којим ће се наставити убрзани процес реформи, које су неопходне у процесу напредовања ка чланству у Унији.   

Она је истакла да „европске вредности за које је српско друштво већински опредељено јасно показују да политика европских интеграција представља кровну политику Републике Србије, коју Влада и Председник Републике Србије кохерентно спроводе“.   

„Такав напредак и опредељење грађана јесте најважнији резултат досадашњег процеса приступања Србије ЕУ и постигнуће које садашња Влада оставља у наслеђе наредној, као значајно остварење, јер су политички и економски критеријуми приступања Унији постали стандарди и мерила којима грађани оцењују напредак у побољшању свог животног стандарда, личне добробити и повећања одрживих могућности за свакога”, поручила је министар Јоксимовић.   

Министар је додала да Извештај констатује да је Србија остала посвећена процесу приступања ЕУ и да спроводи неопходне реформе. Брзина реформи у појединим областима се разликује, што је очекивано, с обзиром на њихову комплексност, али је значајно да нема назадовања ни у једној области. Пажљиво ћемо анализирати све критике и препоруке, и тамо где има објективних кашњења убрзати реформе, рекла је Јоксимовић.   

„Извештај у већини области константује напредак и постигнути ниво напретка омогућава даље отварање преговарачких поглавља, уз разумевање да се још није уобличила примена нове методологије на преговарачки процес Србије“, рекла је Јоксимовић.   

Током састанка, амбасадор Фабрици је истакао да „ове године Европска унија долази са свеобухватним пакетом којим се потврђује значај западног Балкана“.   

У годишњем извештају Србија ће пронаћи јасне и прецизне препоруке за адресирање кључних реформи како би се брже кретала на путу приступања ЕУ и учинила земљу економски конкурентнијом и еколошки одрживијом. Извештај је ставио снажан нагласак на продубљивање и убрзање реформи на политичким критеријумима и владавини закона. Конкретно, примена изборних препорука од стране ОЕБС/ОДИХР и наставак међупартијског дијалога, имплементирање нове медијске стратегије, уставна реформа правосуђа, трансформација јавне управе и борба против корупције и организованог криминала.   

Извештај такође бележи позитивна кретања у економском сектору јер Србија развија тржишну економију која у потпуности функционише и брзо је реаговала на економски утицај пандемије Ковид-19. У Економско-инвестиционом плану (ЕИП) за Западни Балкан, вредним више од 9 милијарди евра ИПА бесповратних средстава и инструменту гаранције за Западни Балкан, који има потенцијал да мобилише до 20 милијарди евра инвестиција, Србија ће пронаћи финансијски пакет без преседана за јачање дугорочног социо-економског опоравка након пандемије Ковид-19 и за убрзање економске конвергенције са ЕУ. ЕИП ће подстаћи повезаност и инфраструктуру, подржати зелену и дигиталну транзицију и инвестирати у радна места и људски капитал.   

„Овај свеобухватни пакет долази у важном тренутку за Србију, која формира нову владу. Извештај би требало да послужи као смерница и одскочна даска за убрзање реформи политика. Економско-инвестициони план треба да пружи подршку економском опоравку и конвергенцији са ЕУ. Заједно представљају снажну политику и финансијски алат Србије за бржи напредак на путу ка ЕУ. Сигуран сам да ће Србија искористити ову велику прилику“, рекао је Фабрици.

Извор: Танјуг