Ј. Јоксимовић уручила сертификате студентима за најбоље радове

24. септембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић уручила сертификате студентима за најбоље радове

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уручила је данас сертификате студентима за најбоље радове о ЕУ на конкурсу који, како је додала, јача међугенерацијски дијалог, а победницима отвара и врата ангажмана у ресорном министарству. 

Прва награда међу 12 пристиглих радова припала је Милошу Вулићу за рад Значење солидарности у европским интеграцијама – „Шуманова визија и изазови криза“, а друга и трећа, Милици Стјепановић са Филозофског факултета и Јелени Јеремић са Правног факултета.

Њих две писале су о Контекстуалним аспектима концепта солидарности у ЕУ у 21 веку и Одлучујућим разлозима ЕУ за пружање подршке Србији у остваривању циљева еколошке компоненте одрживог развоја.

На свечаности у Влади Србије Јоксимовић је подсетила да је конкурс установљен 2017. када је формирано и министарство и да је представљао иновативни и пионирски вид комуникације са члановима академске заједнице - студентима, постдипломцима о различитим аспектима приступања ЕУ, о процесима и променама како у Србији када се припрема и преговара за чланство, тако и у ЕУ - а који, како је додала, обликују цео процес на дводимензионалан начин.

Конкурс како је навела, представља дебату о европском путу, о предностима и манама као и дешавањима у ЕУ, политици проширења која се мењала значајано и не увек на нашу корист.

„Све су то феномени који завређују пажњу посебно оних који ће бити носиоци не само наставка реформи, већ и постизања одрживог развоја у политичком и економском и сваком смислу“, рекла је Јоксимовић.

Важно је да се чује глас генерације која има другачију визуру, чак и од средње генерације, рекла је министар и додала да је међугенерацијски дијалог значајан када је реч о ЕУ интеграцијама и реформама.

Теме конкурса врло су актуелне, посебно солидарност покренута пандемијом и свега што смо видели - а то је да је ЕУ и поред, како је навела, почетних несналажења, несумњиво показала солидарност на првом месту сама са собом, са својих 27 чланица.

Све се то, додала је, рефлектовало и на буџет, на Фонд за опоравак, а посебно у односу на земље кандидате и потенцијалне кандидате.

„ЕУ је пуно помогла пренаменом неутрошених средстава из ИПА фондова и бројним другим активностима, медицинском опремом, а најважнија су велика финансијска средства за постпандемијски економски и друштвени опоравак“, рекла је она.

Министар је навела да би солидарност требало да буде базична тема и  додала да је добро што је она функционална и што постоји и без обзира на  располућене интересе држава чланица.

„Србија је као кандидат показала солидарност према чланицама, Србија је земља која може да допринесе ревитализацији ЕУ, а као што је и председница ЕК Урсула Фон Дер Лајен рекла, нама треба ревитализована и оснажена ЕУ“, навела је она.

Министар је одрживи развој, климатске промене и заштиту животне средине оценила као важну тему која сада добија пуну пажњу и кроз зелену агенду и нове фондове за Западни Балкан, а велики инвестициони пакет, како је додала, очекује почетком октобра.               

Аутор победничког рада Милош Вулић, студент мастер програма: Религија у друштву, култури и европским интеграцијама, при Ректорату БУ, изразио је задовољство што Влада Србије преко МЕИ жели да чује глас младих.

„То је веома битно када је реч о ЕУ интеграцијама које су тема број један за државу и друштво“, рекао је Вулић и додао да су радовима настојали да покажу да ЕУ нису само пројекат везан за уски круг људи, за експерте, већ да је то тема која носи специфичну филозофију.

Зато је, како каже, кроз Роберта Шумана који је пре 70 година зацртао солидарност као кључни принцип, настојао да покаже да је веома битно да се она обнавља, да се фокус са приче о фондовима премести управо на ту политичку филозофију.

Одлуку о о три прворангирана рада донела је комисија у којој су били Јелица Стефановић-Штамбук, професор на ФПН, Владимир Вулетић, професор на Филозофском факултету и Маја Лукић Радовић, ванредни професор на Правном факултету.

Министар је додала да награде имају и новчани део, прва 85.000 друга 55.000 и трећа 35.000 динара.

Извор: Танјуг