Норвешка донација Министарству унутрашњих послова

11. септембар 2020. | Београд

Норвешка донација Министарству унутрашњих послова

Министарству унутрашњих послова (МУП) данас су свечано уручена два транспортна возила (Fiat Doblo Cargo Maxi) у вредности од 45,000 евра, како би ово министарство наставило да пружа ефикасну, благовремену и квалитетну услугу становништву Србије у борби против вируса ковид-19. 

Возила су део донације Владе Краљевине Норвешке, укупне вредности око 84,000 евра, намењене Влади Републике Србије, у оквиру  пројекта започетог у мају ове године који су реализовали Министарство за европске интеграције (МЕИ) и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), са циљем да се ублаже последице изазване вирусом ковид-19. 

Како је недостатак заштитне опреме од самог почетка пандемије био једна од највећих претњи по јавно здравље, МУП-у су, у оквиру истог пројекта, током јуна и јула, донирана средства за заштиту здравља запослених на радном месту, укључујући средства за дезинфекцију руку и 30 леђних прскалица за просторије, затим пет машина за чишћење пода и 98 контејнера за безбедан пренос хране. 

„Ова пандемија је подсетник да у кризним временима морамо бити уједињени. Норвешка је веома задовољна сарадњом са УНДП-ом која доприноси раду Министарства унутрашњих послова чија је улога круцијална у овом тешком периоду. Ова опрема и залихе ће директно користити неким од најугроженијих група у друштву и осигураће да могу да добију потребне услуге на безбедан начин. Норвешка у континуитету подржава Србију од ране фазе избијања ковид-19, укључујући набавку најнеопходније медицинске и заштитне опреме, која је била веома успешна, и захвалан сам Влади Србије што је нашу сарадњу учинила врло плодном. Блиски односи између Норвешке и Србије постају све јачи и заснивају се на дуготрајном пријатељству и солидарности наших народа“, истакао је Стефан Алмехаген Сандстад, секретар амбасаде Краљевине Норвешке у Републици Србији.

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање Зоран Лазаров истакао је да је ова донација Краљевине Норвешке комплементарна са напорима и активностима министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића усмереним на заштиту запослених МУП-а, али и грађана Републике Србије од корона вируса. 

„Министарство унутрашњих послова снажно подржава међународну сарадњу са свим земљама. Сарадња са Краљевином Норвешком, нашим дугогодишњим партнером и сарадником у различитим областима реформских процеса, као и са УНДП на високом је нивоу“, рекао је Лазаров. 

Он је захвалио Норвешкој на донацији и подсетио да је та земља дала значајан допринос јачању капацитета Министарства унутрашњих послова у области форензике, борбе против корупције, управљања људским ресурсима, јавним набавкама, као и у реконструкцији и опремању Центра за основну полицијску обуку.

Према речима Михајила Дашића, в.д. помоћника министра у сектору за програме прекограничне и транснационалне сарадње у МЕИ, „Данашњи догађај још једном показује блискост наших односа са Краљевином Норвешком и прилика је да захвалимо на сталној подршци која доприноси друштвено – економском развоју и спровођењу важних реформи у процесу европских интеграција Србије. На ово посебно желимо да укажемо будући да Норвешка показује солидарност са нашим грађанима у најтежим ситуацијама у којима смо се нашли последњих година, од катастрофалних поплава 2014. године, па и након избијања здравствене кризе проузроковане вирусом корона. Добили смо значајну помоћ за набавку респиратора, монитора за интензивну негу и маски. Такође, захваљујући норвешкој помоћи набављени су и прехрамбени и хигијенски пакети који су додељени најугроженијим друштвеним групама широм Србије.”

Поред ове набавке опреме и возила у партнерству са МЕИ, у оквиру донације Норвешке, УНДП је имао одличну сарадњи са МУП-ом и у успостављању онлајн платформе „Буди волонтер“, током првих месеци кризе. Уз њихову подршку, заједно са Канцеларијом за ИТ и е-Управу, направили смо сигурну и безбедну мрежу са преко 7,000 волонтера који су пружили помоћ старијима од 65 година у 27 општина широм Србије” нагласио је Анас Фајад Карман, заменик сталне представнице УНДП у Србији.